GYIK – a marokkói küldöttség szentendrei látogatása

Gyakran ismételt kérdések a marokkói küldöttség szentendrei látogatásával kapcsolatban

Frissítés: információink szerint a Városháza karanténban lévő dolgozóin a mai és a holnapi nap folyamán (2020.03.18-19.) végeznek koronavírustesztet.

Mikor értesült arról a szentendrei önkormányzat, hogy koronavírussal fertőzött személy járt Szentendrén, és milyen intézkedéseket hozott Fülöp Zsolt polgármester, miután ez kiderült?

Március 10-én, kedden, hivatalos látogatáson járt Szentendrén Abdelkader Amara, a Marokkói Királyság építkezésért, szállításért, logisztikáért és vízügyért felelős minisztere.

Márc. 14., éjjel 22:57-kor Kolozs András, a marokkói magyar nagykövetség munkatársa értesítette Kozma Krisztinát, a szentendrei önkormányzat kulturális és protokoll menedzserét azzal kapcsolatban, hogy a marokkói miniszter koronavírus (COVID-19) tesztje pozitív lett.
A szentendrei önkormányzat márc. 14-én, 23:10-kor, azaz 13 perccel később értesítette a Szentendrei Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának ügyeletesét.

Március 15-én kora reggel az alábbiakról intézkedtünk:
• A koszorúzáson nem vesz részt sem az alpolgármester, sem a polgármester, sem a kabinet és a hivatal azon tagjai sem, akik a marokkói delegáció fogadásán részt vettek.

  • A koszorúzáson Fülöp Zsolt polgármestert és Pilis Dániel alpolgármestert Helyes Imre Mihály tanácsnok helyettesítette.
  • Mindazon személyek, akik a marokkói delegáció fogadásán és kalauzolásán részt vettek, március 15-től kezdve otthon maradnak, úgynevezett „önkéntes karanténban”. Ez sajnos vonatkozik Fülöp Zsolt polgármesterre is, aki személyesen ugyan nem találkozott a delegációval, ám az egész mögöttünk lévő héten folyamatosan együtt dolgozott Pilis Dániel alpolgármesterrel.
  • A polgármester úr márc. 15. reggelén több körben, telefonon egyeztetett a Szentendrei Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetőjével, és ígéretet kapott arra, hogy még aznap, tehát márc. 15-én az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ, az ANTSZ utódja) országos vezetése kidolgoz erre a helyzetre egy protokollt: a polgármester  gyorsteszteket kért mindazok számára, akik a marokkói delegációval érintkezésbe kerültek, valamint az ő közvetlen családtagjaik és közeli munkatársaik számára.

Mivel a polgármester úr lényegében semmilyen választ nem kapott fenti kérésére, ezért 11 óra 17 perckor levélben is felkérte Vörös Józsefet, a Szentendrei Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetőjét, hogy adjon intézkedési protokollt, illetve gyorstesztet a fertőzött miniszterrel érintkező városházi dolgozóknak. 

Amint választ kap a polgármester úr, azonnal frissítjük közleményünket. 

  • A polgármester úr intézkedett arról, hogy márc. 15-ig kerüljön összeállításra egy pontos lista arról, hogy kik vettek részt a marokkóiak fogadásán. Ebbe természetesen nem csak a Városháza dolgozói tartoznak bele, de a VSZN Zrt. munkatársai is, hiszen a marokkói miniszter közelről vizsgálta a fém elemeket, sőt a szelvény összeállítása után egy közös fotó is készült a felépült mobilgát-rész előtt.
  • A dísztermet, a kilincseket, lépcsőt, valamint a női/férfi mellékhelyiséget március 16-án, hétfő hajnalban, még a hivatali munkaidő előtt fertőtlenítik.
    • Magát külön a dísztermet, március 15-én 13 óráig, úgynevezett meleg-ködös fertőtlenítés alá vonták a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat önkéntesei.

 

Kivel kötött szerződést az önkormányzat a hivatal épületének fertőtlenítésére?

A szentendrei Városháza takarítását, a város saját tulajdonában lévő Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. (VSZN Zrt.) munkatársai végzik. A fertőtlenítést a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat önkéntes munkatársai végezték el márc. 15., 13:00 -ig. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat felajánlotta a városvezetés számára a „meleg köd” képző berendezésüket, melyet „Virocid Plusz” fertőtlenítő anyaggal használtak – amely magas koncentrátumú, széleskörűen alkalmazható, többkomponensű, habosítható, ködösíthető fertőtlenítőszer. A Virocid Plusz-t is a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat adta az önkormányzatnak, köszönet érte!

 

A „meleg köd” a gyakorlatban azt jelenti, hogy a berendezés ködöt hoz létre a beleöntött fertőtlenítő szerből, és a dísztermet teljes magasságig feltöltik ezzel a köddel. 40 percig ebben a ködben állt a díszterem, és utána aktív szellőztetéssel cseréltek levegőt a helyiségben. Ezzel a folyamattal végeztek 13 óráig.

 

Már egy héttel a koronavírus kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet előtt, a Városi Szolgáltató munkatársai új munkarenddel végezték a teljes hivatali épület takarítását. Azóta két óránként, fertőtlenítőszeres vízzel takarítják az épületben a kilincseket és a korlátokat, valamint két hete a Városháza több pontján, mindig ki van helyezve kézfertőtlenítő (Bradoman, illetve D-Hand QV márkájú), amelyet bárki igénybe vehet.

 

Kihez lehet fordulni, ki ad hivatalos információt az intézkedésekről?

Hivatalos információt az ügyfélszolgálat tud adni telefonon vagy mailben. A sajtónak az önkormányzat kommunikációs vezetője, Varga Katalin ad információt. Kontakt: varga.katalin@szentendre.hu e-mail címen. 

 

Hány embert érint a városban az önkéntes karantén?

A karantén elrendeléséről a Népegészségügyi Hivatal kockázatelemzése után értesülünk mi is. Az önkéntes karantén mindazokra vonatkozik, akik érintkezésbe kerültek a hivatalos delegáció tagjaival, továbbá azokra, akik közvetlen munka, vagy egyéb kapcsolatban voltak a delegációval érintkező személyekkel. (Ezen körnek most zajlik a beazonosítása, az értesítésük is folyamatosan történik.)

Fontos megjegyezni, hogy Szentendre lakosságának védelme érdekében szigorúbb intézkedéseket teszünk, mint amit a magyar veszélyhelyzeti eljárásrend diktálna: minden érintett személy – közte az alpolgármester és a polgármester is – azonnal önkéntes karanténba vonult.

 

Hány emberrel találkozott a marokkói közlekedési és vízügyi miniszter?

A miniszteri delegáció 9 tagú volt, a szentendrei Városházán pedig közvetlenül 8-10 emberrel találkoztak.

 

Kaptak-e segítséget az államtól vagy az operatív törzstől a helyzet kezelésére?

Nem, sajnos nem kaptunk meg sem érdemi segítséget és nem kaptunk érdemi tájékoztatást sem. A kabinet munkatársai március 14. éjjel 23 óra 10 perckor tették meg a szükséges bejelentést a Szentendrei Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya felé. Fülöp Zsolt polgármester március 15-én kora reggel telefonon, majd délben levélben is azonnali információt, intézkedési javaslatot kért, valamint kérte a gyorstesztek elvégzését azon kabineti és városházi munkatársakon, akik a delegációval közvetlenül érintkezésbe kerültek, illetve 15 percnél hosszabb időt töltöttek zárt térben velük. Emlékeztetőül: mint az a médiából tudható, az ugyanezen diplomatával közvetlenül érintkező kormánytagokon és kormánytisztviselőkön már elvégezték az említett gyorstesztet. Fülöp Zsolt tájékoztatást, intézkedési tervet, gyorstesztet sürgető levelére eddig nem érkezett válasz. Amint választ kap, frissítjük közleményünket. 

 

Információjuk szerint hány városba látogatott még el a miniszter, illetve tájékoztatták-e ezeket a városokat is?

Információnk szerint kedden, azaz március 10-én, kb. 18:30-kor Visegrádra indult Szentendréről a delegáció. Egyéb információval nem rendelkezünk.

 

► Fülöp Zsolt NNK (az ÁNTSZ utódszervezete) posztja: https://www.facebook.com/Szentendreofficial/photos/a.301531469948226/2424669994301019/

► Fülöp Zsolt márc. 15., reggeli posztja: https://www.facebook.com/Szentendreofficial/photos/a.301531469948226/2424368364331182/