2023. február 24., 11:04
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2022. február 24-én újabb szakaszához érkezett a 2014-ben kezdődött orosz-ukrán háború, Oroszország megszegve minden nemzetközi megállapodást totális támadást indított Ukrajna ellen. Szentendre, szolidaritását kifejezve a Városháza homlokzatát idén is az ukrán zászló színeivel, kék és sárga fénnyel világítja meg csakúgy, mint tavaly. 

A szentendreiek segítőkészségének köszönhetően sok ukrán menekült számára adott átmeneti lakóhelyet Szentendre. Magánszemélyek, egyházi és civil szervezetek fogadtak be ukrán családokat, gyerekeket. Városszerte jótékonysági programokon, kulturális- és közösségi eseményeken indultak adománygyűjtési akciók a rászorulóknak.

Az önkormányzat önkéntes tolmácsok segítségével ukrán nyelvű ismertetőt készített, amelyben összefoglalta a legfontosabb vonatkozó jogszabályokat, összegyűjtötte a menekültek ellátásában, ügyeik intézésében segítséget nyújtó szentendrei és országos intézményeket, szervezeteket, és a város felhívására jelentkezett önkéntes tolmácsok elérhetőségét. Bemutatta azokat a – kulturális, munkavállalási – lehetőségeket, amelyeket városunk nyújtott a menekültek számára.

A városvezetés továbbra is elismerését és köszönetét fejezi ki a szentendrei szervezeteknek, egyházi és civil csoportoknak, magánszemélyeknek, mindazoknak, akik kezdeményezően léptek fel a háború sújtotta szomszédos országból menekülők megsegítése érdekében.

Borítóképünkön a szentendrei Városháza látható 2022. február 28-án este, a homlokzatra vetített ukrán zászlóval. Fotó: Szentendre.hu / Bellai László