2015. április 2., 09:04
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A városrészenkénti konzultációsorozat hatodik állomásaként a Silhoutte Café-ban tartott fórumot Verseghi-Nagy Miklós polgármester és Petricskó Zoltán, az 1. számú körzet képviselője március 31-én. A kávézó szinte teljesen megtelt a belvárosi lakosokkal, akik rendkívül aktívan vettek részt a beszélgetésen: időnként élénk vita alakult ki, gyakran nem is a lakók és a városvezetés, mint inkább a lakosok között. A polgármester – köszönhetően határozottságának és humorának – ura volt a problémásabb helyzeteknek is.

Kérdések és válaszok

A belvárosi lakosok panaszai elsősorban a közlekedéssel, kátyúzással, parkolással, csapadékvíz-elvezetéssel, a korzó hiányosságaival voltak kapcsolatosak.

Többen javasolták, hogy péntektől szombat hajnalig fokozott járőrszolgálat legyen a korzón, nappal pedig a közterület-felügyelőknek kellene a rendre figyelni, magakadályozni a szemetelést stb. Nem értettek egyet azzal, hogy a parkolásért este 8-ig, illetve hétvégén is kell fizetni. Panaszolták, hogy a belvárosi közvilágítás nem megfelelő, a lámpaburák koszosak, tisztításra szorulnak.

Egy lakó szerint karbantartásra félre kellene tenni pénzt, mert a felújítások után pár évre minden tönkre megy, és olcsóbb lenne megelőzni a problémát. A térfigyelő kamerarendszerrel kapcsolatban kérdezte, hogy megfelelő-e a működésük, mert nem hallani, hogy bárkit is elkaptak volna ennek segítségével.

Polgármester elmondta, hogy a korzón tervezik az ellenőrzés erősítését, ennek érdekében a rendőrségnek több támogatást adnak. A korzón hamarosan új rend lép életbe: megtiltják a parkolást, és bővítik az éttermek kitelepülési lehetőségét. Folyamatban van és prioritást élvez a belvárosi szennyvíz- és esővízrendszer szétválasztása, a műszaki felmérések már elkészültek. A világítótestek tisztítására is hamarosan sor kerül.

A parkolással kapcsolatban elmondta, hogy a hétvégi parkolás ingyenessé tétele hosszú távú cél, most erre nincs lehetőség, mert ebből évi 150 millió Ft bevétele van a városnak.

A polgármester elismerte, hogy a kamerák nem jó felbontásúak, de hamarosan négy új kamerát szerelnek fel, s azok minősége már megfelelő lesz. A karbantartásra szerepel összeg a költségvetésben, a munkát a VSZ Nzrt. végzi. Mindent megtesz azért, hogy ez hatékonyabb legyen, de évtizedes adósságot kell behozni.

Szamárhegyi közlekedés

A Szamárhegyen sürgető feladat a forgalom korlátozása, mert a szerteágazó pincerendszer nem bírja a terhelést. Petricskó Zoltán levelet küldött a lakóknak a lehetséges megoldásokról, de nem volt olyan verzió, amellyel mindenki egyetértett volna. A többség azt szeretné, hogy reggel 7-től fél 9-ig tiltsák meg a behajtást, és „Kivéve engedéllyel” tábla váltsa fel a mostani, „Kivéve célforgalom” táblát. A képviselő elmondta, hogy a közlekedési munkacsoport az április bizottsági ülésre terjeszt elő javaslatot a korlátozásról, majd a testület dönt. Egy lakó felvetette, hogy a reggeli torlódás elkerülése érdekében – külföldi mintára – ne azonos időben, hanem csúsztatással kezdődjön a tanítás az iskolákban.

A gyengénlátók nevében

Felszólalt Moldován Eszter a vakok és gyengénlátók képviseletében, és több kérést fogalmazott meg: szükség lenne a 11-es úton a nagyobb kereszteződésekben hangos lámpa kiépítésére, a HÉV-től az aluljáróig tartó szakaszon vezetősáv kialakítására, a buszmegállóban, a kocsiállásoknál pedig tapintható burkolatra. Hozzátette, hogy a közösségépítés erősítése érdekében jó lenne egy olyan épület, amelyet a civil egyesületek használhatnának.

A polgármester megígérte, hogy a hangos lámpák ügyében egyeztetni fog a Magyar Közútkezelővel, illetve a BKV és a Volánbusz képviselőivel is. Szerinte is szükség lenne a civil szervezeteknek egy épületre, de erre saját forrás nincs, esetleg egy régi épület felújítása jöhet szóba. Példaként említette a zeneiskola hamarosan kezdődő felújítását: itt elindult egy akció, amelyhez sokan csatlakoztak, és mindenki lehetősége szerint segít.

Érvek és ellenérvek

Voltak, akik szerint tovább kellene nyitva tartani a szórakozóhelyeknek, de többen panaszolták, hogy zavarja őket a korzó éjszakai élete. Volt, aki szerint a belvárosban a biciklisek szabálytalanul közlekednek, cikáznak a gyalogosok között, és büntetni kellene őket, mások szerint a biciklisek vannak lehetetlen helyzetben, mert nincs kijelölt bicikliút.

A polgármester szerint segítséget jelent majd, hogy több kerékpártárolót helyeznek ki a belvárosban, és reális esély van a Bécs és Budapest közötti EuroVelo6 kerékpárút szentendrei szakaszának megépítésére uniós forrásból.

Rövid válaszok

A polgármester a felvetésekre reagálva elmondta, hogy a volt Teátrum épületet 35 évre kapta meg a Budapesti Gazdasági Főiskola. Az autóbusz-parkoló megmarad, a nyilvános WC-t a BGF építi meg, és a VSZ Nzrt. fogja üzemeltetni.

A Hold utcai óvodánál a tervek szerint még idén betonfedés kerül az árkokra, hogy szélesítsék az úttestet. A P’Art Moziba jelenleg nem lehet kerekesszékkel, babakocsival felmenni, de a lépcső mellett műszakilag lehetséges a lift felszerelése, jelenleg pályázati forrást keresnek ehhez.

forumbel2

Következő fórumok

Április 14-én, kedden 18 órakor Tolonics Gyula képviselő a Gondozási központban várja a 7. körzet lakóit;

április 21-én, kedden 18 órakor Boda Anikó képviselő a Pannónia Sarokház Étteremben várja 2. körzet lakóit.