2015. március 19., 20:57
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Pécsi Galéria m21 tereiben nyílt meg március 13-án Aknay János Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas festőművész kiállítása Az emlék jelene címmel. A látogatók május 10-ig az alkotó 114 festményét tekinthetik meg Pécsett.

A Zsolnay Kulturális Negyedben rendezett kiállításra közel kétszáz érdeklődő érkezett: az egyetemközpont diákjai, helyi képzőművészek, városlakók, városvezetők, külföldiek, és a művészt nagy örömmel töltötte el, hogy Szentendréről is sokan leutaztak az eseményre. Városunk polgármestere és kulturális alpolgármestere, a szentendrei képzőművészet jelentős szereplői, barátok, tisztelők voltak jelen a megnyitón.
A feszes rendezésű gyűjteményes kiállítás gerincét a 2010-15 között készült Emlék-sorozat művei alkotják, s a mintegy 1300 négyzetméteres kiállítótérben egységes koncepcióval mutatják be a művész legutóbbi munkái mellett korábbi alkotói korszakait. A gyűjteményben éppúgy látható az kollázs, mely a „vajdások” 1972-es templomdombi kiállításán már szerepelt, mint a 80-as években született ablakos-képek, a rovásírásos munkák. A szakrális teremben a balatonboglári evangélikus templomnak festett oltárképet és az emblematikus angyal-festményeket állították ki. A személyes gyász ihlette angyal-alakok valamennyi típusa megjelenik a válogatásban, a figurálistól az absztraktig.
A kiállításon Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár mondott köszöntőt, aki kiemelte Aknay egyéni ábrázolásmódját, melyen egyaránt jelen van a szentendrei iskola konstruktív, szürrealista gondolkodásvilága és a művész egyéni alkotói formarendszere: a magyar-székely rovásírás elvonatkoztatott képi ábrázolása, a mély, filozófiai üzeneteket hordozó visszatérő motívumok.
A tárlatot P. Szabó Ernő művészettörténész nyitotta meg, aki szerzője a kiállításhoz kapcsolódó, most megjelent, gyönyörű művészeti albumnak. „A jelen végképp emlékké vált volna Aknay János számára a XXI. század első évtizedére? Vagy éppen az emlékezés folyamata az, aminek köszönhetően ma is képes jelen időben szemlélni, megélni azt a Szentendrét, amelyet négy évtizeddel korábban megismert, s amely valójában már nem is létezik? Alighanem az utóbbiról van szó.” – írja tanulmányában P. Szabó Ernő a míves reprodukciók elé.
A tárlat anyagából napvilágot látott kötetet most is Bán Miklós grafikusművész tervezte, melyhez a káprázatos képanyagot Aknay Csaba, Bán Miklós, Dévényi Veronika és Weszelits András fotóiból szerkesztette. A publikáció és lexikon szerzője Novotny Tihamér művészeti író, az angol fordítás Pásztor Péter munkája.
Az emlék jelene című könyvet március 18-án mutatták be első alkalommal a Magyar Művészeti Akadémián. Április 22-én a szentendreieknek mutatja be a kötetet P. Szabó Ernő és Bán Miklós a Pest Megyei Könyvtárban. A vetítettképes ismertetővel egybekötött könyvbemutató 18 órakor kezdődik.

zsolnay3 zsolnay4 zsolnay6 zsolnay9 zsolnay10 zsolnay11 zsolnay13

zsolnay17

 

fotó: Aknay Tibor