2020. február 27., 13:52
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A koronavírus fertőzéssel kapcsolatos teendőkről, a tájékoztatás és a megelőzés feladatairól egyeztettek a Szentendre Járási Helyi Védelmi Bizottság februári ülésén Szentendrén. A megjelenteket a járási tisztifőorvos tájékoztatta a járványról.

A rendes ülés korábbi összehívását Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere kezdeményezte annak érdekében, hogy a járás települései és az egészségügyi hatóság szakemberei egyeztessék a koronavírus terjedésével kapcsolatos megelőzési, felkészülési és tájékoztatási feladatokat.

Az ülésen dr. Homor Zsuzsanna fővárosi és Pest megyei tisztifőorvos megbízottjaként Szlama Krisztina Emília katasztrófavédelmi referens és dr. Győri Csilla járási tisztifőorvos adott tájékoztatást a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban. A járási tisztifőorvos tájékoztatójában kiemelte, hogy az egészséges szervezet képes megküzdeni a vírussal, valamint hangsúlyozta a fertőtlenítés, a gyakori, alapos kézmosás és szellőztetés jelentőségét. Mint mondta, bár a vírus gyorsan mutálódik, Magyarországon nincs ok félelemre. Az influenzajárvány idején ajánlott megelőző intézkedések követésével elkerülhető a fertőzés. A koronavírus okozta fertőzésről elmondta: a betegség lefolyási ideje körülbelül egy hónap, két hét lappangás és két hét betegség.

Az ülésen elhangzott: amennyiben Magyarországon megjelenik a fertőzés, az országos szervek kiadják a teendőkre vonatkozó felhívást, tájékoztatják a lakosságot és a közintézményeket.

A Szentendre Járási Helyi Védelmi Bizottság ülésén téma volt a Giro d’Italia is, melynek első három szakasza Magyarországon lesz. A májusra tervezett nemzetközi kerékpáros körverseny május 10-én halad át Szentendrén. A verseny elhalasztásáról eddig nem érkezett hír, de a koronavírus miatt már több tervezett világversenyt lemondtak.

A kínai Wuhan városból indult, tüdőgyulladással járó új vírusfertőzés globális méreteket ölt. A Kormány a betegség elleni védekezés érdekében egy operatív törzset hozott létre, amely képes hatékonyan reagálni, ha az egészségügyi vészhelyzet eléri Magyarországot.

Koronavírus ingyenesen hívható zöldszám

A Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán (www.nnk.gov.hu) minden fontos információ megtalálható a koronavírussal kapcsolatban, valamint ingyenesen hívható zöldszámokon (80/277-455, 80/277-456) is várják a hívásokat a hét minden napján 24 órában – tájékoztatta a jelenlévőket a HVB ülésen a fővárosi és Pest Megyei tisztifőorvos megbízottja és a járási tisztifőorvos.

A legfrissebb tájékoztató: https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/510-tajekoztato-az-uj-koronavirus-okozta-jarvanyrol-2020-februar-25

A 2020. február 28-án induló www.koronavirus.gov.hu weboldal folyamatosan frissülő tartalmával hiteles tájékoztatást nyújt a koronavírussal kapcsolatosan.