2021. április 27., 13:41
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Négymillió beoltottnál – amit várhatóan, ezen a héten szerdán vagy csütörtökön érünk el – életbe lépnek az április 26-án közzétett, nyitásra vonatkozó kormányrendelet intézkedései. A rendelet szerint a négymillióba beleszámítják azokat a beoltottakat is, akik még csak a védőoltás első dózisát kapták meg. Az utcán, tömegközlekedési eszközökön, boltokban továbbra is kötelező marad a maszk, illetve, „egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk”.

FONTOSABB VÁLTOZÁSOK:

– éjfélre módosul a kijárási tilalom
– az üzletek 23 óráig maradhatnak nyitva

VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA LÁTOGATHATÓK LESZNEK:

– a tavaly novemberben bezárt szabadidős létesítmények újra látogathatók (az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak)
– a vendéglátóhelyek belső tere, a szállodák,
– az uszodák, jégpályák és edzőtermek,
– látogathatók lesznek este 11-ig a sportrendezvények,
– zenés-táncos rendezvények azonban nem tarthatók, vendéglátóhelyeken sem,
– a védettségi igazolvánnyal rendelkezők magukkal vihetik kiskorú gyermekeiket is,
– az igazolvánnyal rendelkezőknek nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

– „A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.”

– A védettségi igazolvány ilyetén használatának mintegy indoklására rendeletbe foglalták: „a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.”

– A magán- és családi rendezvényeknél maradnak a 2020 novemberétől érvényes korlátozások, ilyen esemény maximum 10 főig tartható, vendéglátóhelyeken sem lehet nagyobb létszámmal ilyen rendezvényt tartani.

2021. 04. 26. A veszélyhelyzeti védelmi intézkedésekkel kapcsolatos korábbi kormányrendeletek módosítása >>