2021. április 1., 07:27

Komolyan kell venni a védelmi szabályokat, egyre több a Covid-beteg, és egyre több a súlyos eset is, figyelmeztetett dr. Szoltsányi Gábor háziorvos. A háziorvosok folyamatosan oltanak, mivel egyszerre kapnak 80-100 oltóanyagot, ezért a rendelőben torlódik a tömeg. Az önkormányzati intézmények önkéntesei segítenek majd a háziorvosoknak, hogy az oltásra érkezők betartsák a védelmi távolságot. A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény tartós élelmiszer adományokat vár, mert növekszik az élelmiszersegélyt kérők száma.

– Egyre több a COVID-beteg, és vannak súlyos esetek is. Komolyan kellene venni a járványügyi védelmi szabályokat – mondta dr. Szoltsányi Gábor háziorvos. – A háziorvosok folyamatosan oltanak. Sajnos úgy kapjuk az oltóanyagokat, hogy egyszerre több háziorvos is 80-100 vakcinát kap, és 2-3 nap alatt be is kell adnunk, tehát párhuzamosan oltunk.  Ilyenkor a rendelő folyosóján feltorlódik a tömeg. Ehhez jól jönne a polgármester úr által felajánlott segítség, ha lennének önkéntesek, akik az ajtóban megállítanák az embereket, és csak akkor engednék be őket, amikor a védelmi távolság már betartható.

– Az járóbeteg-szakrendelők a járvány elleni védekezés vonatkozásában a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerültek, ez esetünkben azt jelenti, hogy az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház koordinálásával veszünk részt a COVID elleni küzdelemben. A Centrum vezetésével egyeztettük a feladatainkat, amiket a konkrét utasítások alapján kell majd elvégeznünk – tájékoztatott Dublinszki-Boda Péter, Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) intézményvezetője. – Három Kolléga már kikérésre is került a kórházakba (Margit kórház, János Kórház), ezért az egynapos műtétek ellátása átmenetileg szünetel.

Szentendre Városi Óvodákban három munkatárs COVID-tesztje lett pozitív, egyikük a Püspökmajori tagóvoda ügyeletes pedagógiai asszisztense, ezért itt az ügyeletet be kellett zárni, a gyerekek karanténba kerültek. Sokan érdeklődnek az óvodai beiratkozásokkal kapcsolatban, de meg kell várni Emberi Erőforrások miniszterének rendelkezéseit.

A Püspökmajor Lakótelepi Bölcsőde öt COVID-beteg munkatársa közül ketten már meggyógyultak. A hétfőn 58 gyerek volt bölcsődében. Munkatársaink többsége regisztrált az oltásra, egy-két kolléga volt, aki bizonytalankodott. Remélik, hogy mielőbb megkapják a védőoltást.

A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény kéri, hogy aki teheti, segítsen. Egyre több családnak van szüksége élelmiszeradományra, de az online tanuláshoz szükséges informatikai eszközöket is várnak. A párkapcsolatokkal foglalkozó online előadásukat sokan kísérték figyelemmel, az előadássorozatot folytatják.

A Gondozási Központ hajléktalanszállóján megjelent a COVID-fertőzés. Három gondozott gyorstesztje pozitív lett. Hivatalosan nincs hatósági karantén alatt a szálló, de akik a szállón tartózkodtak (16 fő) nem hagyhatják el az intézményt, ill. ha mégis távozni akar valaki, akkor nem mehet vissza. A szállón lévőket tesztelni fogják, amihez kaptak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól gyorsteszteket.
A területi védőnőknek sok munkája van, a kismamákat és az újszülötteket nagyon gyorsan kiengedik a kórházakból.
Az idősek gondozása során a gyógyszerek kiváltásában és házhoz vitelében kértek segítséget, az ilyen a kéréseket a házigondozók tudják teljesíteni.

A Szentendrei Kulturális Központ továbbra is napi szinten nyújt programot online térben. A Heti KultKihívás témája az újjászületés, a maga bibliai, testi, szellemi, illetve lelki értelmében. Rendszeresen aktualizálják a munkatervüket – a mielőbbi nyitásban bízva, bár erre a közeljövőben feltehetően nem kerül sor.

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár minden személyes megjelenést igénylő szolgáltatása szünetel, az online programokat megtartják. Egyre többen igényelnék a személyes könyvtári szolgáltatásokat, de erre most nincs lehetőség. Nem hivatalos információk szerint, ha meglesz a 2,5 millió beoltott, akkor utána ismét elindulhat a könyvcsomagok összeállítása, könyvtár épületén kívüli átadása. Két kolléga még COVID-beteg. A munkatársak többségének biztosították a távmunka lehetőségét.

A V8 uszoda kénytelen volt bezárni, mert a megbetegedések, a karanténba kerülések miatt lecsökkent a sportolói létszám miatt. Az egyesületekkel folytatott egyeztetések alapján lehet, hogy csak április 16-án nyit újra az uszoda a sportolók számára. A munkatársak részben home office-ban, részben szabadságon vannak.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság (SZERI) tapasztalatai szerint egyre többen látogatnak hétvégén a városba, óriási a tömeg. A maszkviselés sajnos nem jellemző. Gyakorlatilag képtelenség a rendőrjárőrök számára, hogy ennyi embert figyelmeztessenek a szabályok betartására. A Rendészet igazgatója egyeztetni fog a rendőrkapitánnyal, hogy növeljék hétvégén a járőrök számát. Egy munkatársuk megfertőződött, a vele kapcsolatban álló kollégák tesztje negatív lett.

A Városi Szolgáltató NZrt.-nél (VSZ) a hulladékgazdálkodás divíziónál egy gépjárművezető megfertőződött, a vele kapcsolatban álló kollégákat tesztelik. A Fűtőműnél a COVID-gyanús munkatársak tesztje negatív lett. A védekezéshez szükséges készletek rendelkezésre állnak. Elkezdték az ózongenerátoros fertőtlenítést az óvodákban, valamint a játszóterek fertőtlenítésére is sor kerül. A közétkeztetésben dolgozókat sikerült az iskolai oltóprogramon keretén belül – mint technikai személyzetet – oltásra regisztrálni.