2022. október 26., 18:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A választókerület vezetőivel 2022. október 26-án délután a kulturális és innovációs minisztérium Szemere utcai épületében találkozott Vitályos Eszter, Pest megye 3. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületének képviselője, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes. Az energiakrízis és az infláció témáit napirendre tűző egyeztetésen részt vett Dukai Miklós önkormányzati államtitkár és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Tab fideszes polgármestere is.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere egyebek mellett az elmaradt térségi fejlesztések sorsáról érdeklődött a tárgyaláson, valamint arról, hogy az önkormányzatok kapnak-e energetikai kompenzációt normatív alapon és hogy milyen változtatásokat tervez a kormányzat az állami energiapiacot meghatározó árképzésben?  Fülöp Zsolt sajnálatosnak tartotta, hogy a kormánynak nem áll szándékában fejlesztési támogatást nyújtani az önkormányzati létesítmények energetikai korszerűsítésére, és szorgalmazta, hogy ezt az álláspontot mielőbb vizsgálják felül a döntéshozók.

A településvezetők bemutatták az eddigi válságkezelő intézkedéseiket, és a tervezhetőség feltételeinek megteremtését szorgalmazták. A kormányzat képviselői  jegyzetelték az elhangzottakat és további takarékoskodást kértek a polgármesterektől. A közszolgáltatások színvonalának megőrzését támogató kormányzati tervekről azonban nem esett szó a mai találkozón.