2023. május 18., 19:41

Szentendre, Pomáz és Budakalász polgármesterei levélben keresték meg Lázár János építési és közlekedési minisztert, valamint Vitályos Esztert, a választókerület országgyűlési képviselőjét. A polgármesterek a politikusok közbenjárását kérték, hogy egy május 12-én kelt – és számos beruházás leállítását kilátásba helyező – kormányrendelet hatálya alól mentesítsék a régió fontos beruházásait.

Ismert, hogy az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja következtében megsokszorozódó energiaárak, a felgyorsult infláció nemcsak a lakosság számára okoz komoly megélhetési problémákat, de a magyar költségvetést is igen nehéz helyzetbe hozta. Ezért a kormány a megszorítások részeként nagy számú beruházást függesztett fel, illetve állított le már korábban, és egy május 12-én született rendeletben újabb beruházások leállítását helyezték kilátásba.

Így

  • a 11-es főút szentendrei belterületi szakaszának felújítása,
  • a Pomáz és Budakalász közötti elkerülőút megépítése és a 11-es főút M0-ás csomópont és Szentendre közötti szakaszainak felújítása;
  • a H5-ös HÉV felújítása, benne a szentendrei HÉV és Volán pályaudvarok újjáépítése, a pomázi HÉV állomás újjáépítése és a budakalászi HÉV állomás felújítása, valamint az elavult járműpark felújítása;
  • az M0-ás körgyűrű 11-es és 10-es főutak közötti északi szakaszára vonatkozó kiviteli tervek elkészítése;
  • végül a Budakalászi Patakpart Általános Iskola megközelítő út fejlesztése került veszélybe.

Szentendre, Pomáz és Budakalász polgármesterei ezért arra kérik Lázár János építési és közlekedési minisztert, hogy a fenti beruházásokat vegye ki a halálra ítélt beruházások közül, illetve hogy gondoskodjon a fejlesztésekhez szükséges pótlólagos forrásokról.

Hasonló tartalmú levéllel keresték meg Vitályos Eszter országgyűlési képviselőt is, tőle szintén azt kérték, hogy ne szenvedjenek késedelmet a régiót érintő beruházások, mert azokra feltétlenül szükség van a Dunakanyar mind jobban ellehetetlenülő közlekedésének javítására.

Vitályos Eszter válaszában közölte, négy nappal a rendelet megszületését követően ő maga is levélben kérte Lázár János minisztert, hogy a választókerület infrastrukturális beruházásai kapjanak felmentést a rendelet hatálya alól.