2022. szeptember 21., 09:53
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az energiaválság súlyos terhét nehezen kezelő költségvetés kiadásainak csökkentése érdekében összeállított, és a hét első napján nyilvánosságra hozott, 284 beruházást érintő, 2100 milliárd forintos pénzügyi megszorító csomagnak sajnos több tétele is érinti a szentendreieket. Az is előfordulhat, hogy bizonytalan időre a 11-es főút régóta várt felújítása is kútba esik.

Fülöp Zsolt polgármester a Szentendre.hu-nak elmondta, az már korábban kiderült, hogy a Budakalászt elkerülő, úgynevezett félelkerülő út építése elmarad. A hétfőn nyilvánosságra hozott listából azonban az is bebizonyosodott, hogy a Pomázt elkerülő út építése sem könnyíti meg a környéken élők közlekedését, mert annak kivitelezésébe sem fognak bele.

Nem épül sportpark, és a 11-es főút felújítása is kérdéses

– Sajnos a Szentendrére tervezett sportpark megépítésére sem kerül sor. Pedig arra három évvel ezelőtt szerződött az önkormányzat a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársasággal (BMSK) – magyarázta a pillanatnyi állapotot a polgármester.

Az eredeti elképzelés szerint a sportpark a Postás strandon épült volna meg, később azonban az árvízveszély miatt változott a helyszín, amely végül a Czóbel parkra módosult. 

Miután 2021-ig nem indult el a száz százalékosan költségvetési forrásból finanszírozandó beruházás, az önkormányzat érdeklődésére a BMSK illetékesei közölték, arra várnak, hogy a kormány biztosítsa az építkezés elkezdéséhez szükséges forrást. Erre azóta sem került sor, a hétfői bejelentés ismeretében pedig már biztosnak tűnik, hogy még jó néhány évig hiába várnak a sportolni vágyó szentendreiek a sportparkra.

Sok régiós fejlesztés csúszik, a Budapest-Belgrád vasútvonal megépül

– Miután a 248 tételből álló listán szerepel a Budapest–Esztergom–Tát közút felújítás is az elmaradó beruházások között, a pontos kilométerszelvények azonban nem szerepelnek a leírásban, nem tudni biztosan – bár igen nagy a valószínűsége –, hogy elmarad a 11-es főút szentendrei szakaszának felújítása. Érdeklődtem már a Magyar Közútnál, hogy valóban így van-e, de egyelőre ott sem tudják, pontosan mely útszakaszokra vonatkozik a döntés – vázolta Fülöp Zsolt a városban élők számára talán legfontosabb fejlesztés várható sorsát.

Hozzátette, pedig mindenki nagyon örült, amikor március 23-án Vitályos Eszter, Pest megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője Facebook-bejegyzésben következőket írta. „A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megkezdte a 11-es főút felújításának előkészítését, amely után évente 50 órával kevesebbet ülünk majd a dugóban. Hajrá, Pilis-Dunakanyar!!!” 

– Elszomorító, hogy a régió több igen fontos beruházására – például Tahitótfalun a sportpark építésére, ugyanott az iskola bővítésére, vagy a kicsit távolabb fekvő Nagykovácsiban szintén az iskola bővítésére, esetleg az M100-as gyorsforgalmi út Bicske és Esztergom közötti szakaszának megvalósítására – nem talált a kormány pénzt. Ezzel szemben a teljes mostani megszorító csomag több mint harmadát kitevő Budapest-Belgrád vasútvonal 750 milliárd forintra becsült, és szakértői becslések szerint 979 év alatt megtérülő magyarországi szakasz felújításának felfüggesztése szóba sem került – emelte ki Fülöp Zsolt. (A Magyarországon 10 évre titkosított gigaprojekt Szerbiában hozzáférhető adataiból kiderült, hogy déli szomszédunkban kilométerenként 1,4 milliárd forinttal olcsóbb a beruházás, mint amennyiért a tervezésre és építésre kiírt közbeszerzést  2019-ben elnyerte a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó RM International Zrt. és két kínai vasúti építőcég alkotta konzorcium.)

Sejteni lehetett, hogy rögös út vezet a 11-es felújításához

Visszatérve a 11-es út ügyére a polgármester arra is emlékeztetett, hogy a Városházán 2022. június második hetében a 11-es út felújításával kapcsolatos egyeztetésen elhangzottakból már arra lehetett következtetni, hogy nem vezet sima az út a beruházás megkezdéséig. Akkor ugyanis Vitályos Eszter arról beszélt, hogy nagyon nehéz időszakot élünk, ezért minden állami beruházást egyenként felülvizsgálnak. Majd hozzátette: „Ezzel nem akarom azt mondani, hogy itt is elképzelhető, hogy a beruházás egy későbbi időpontban kerül megvalósításra, de azért jó, ha a fejünkben van, hogy több ezer projektet fog átnézni az Építési és Beruházási Minisztérium. Örüljünk, ha ez a projekt úgy tud megvalósulni, és akkor, amikor számítunk rá”.

– Reméljük, hogy végül kiderül, rosszul értelmezzük a listán megjelenteket, felesleges volt az aggodalmunk, és ha kis csúszással is, de mégis csak elindul a beruházás. Amint biztosat lehet tudni, azonnal közlöm a város lakosságával – tette hozzá a polgármester.