2022. október 10., 14:28
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Másféltucat városvezető egyikeként Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben a polgármesterek Nemzeti Energiacsúcs összehívását kezdeményezik. A miniszterelnöknek címzett levél szerint az energiaválság és az elszabadult árak miatt szociális veszélyhelyzet alakult ki az országban, amelyet csak közös erőfeszítéssel lehet megoldani.

A Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán közölt nyílt levél szerint az energiaválság és az elszabadult árak miatt magyar települések kerültek veszélybe. Valódi veszélyhelyzet alakult ki, megélhetési válság, amely eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget Magyarországon.

A levél megfogalmazói felhívják a figyelmet, hogy bölcsődék, óvodák, idősotthonok fenntartása, a közvilágítás, a közösségi közlekedés működtetése és kulturális intézmények kerültek veszélybe. Eközben egyre többen és többen kérnek szociális támogatást az önkormányzatoktól. Ezeket a hangokat az önkormányzatok folyamatosan hallják, ideje hogy a kormány is meghallja és lépjen.

Majd így folytatódik a levél: „Egyetlen polgármester sem akar intézményeket bezárni, mindent megteszünk az alapvető közszolgáltatások működtetése érdekében. Mindannyian megengedhetetlennek tartjuk, hogy fűtetlen óvodákban és bölcsődében fázzanak a gyerekek. Amennyiben ezt miniszterelnök úr is elfogadhatatlannak tartja, úgy haladéktalanul összehívja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcsot, és azonnali párbeszédet kezd a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel.”

A nyílt levél aláírói hangsúlyozzák, „a Nemzeti Energiacsúcs alkalom és lehetőség arra, hogy a másra mutogatás, a bűnbakok keresése helyett végre megoldási javaslatok kerüljenek az asztalra.”

A polgármesterek kiemelik, „tisztában vagyunk vele, hogy hazai és külső okok miatt az állami költségvetés is nehéz helyzetben van. Ugyanakkor a kormány tárgyal az egyházi iskolák támogatásáról, ám az önkormányzati bölcsődék és óvodák fenntartásáról eddig nem volt hajlandó egyeztetni. Hírek szólnak több milliárd forintos presztízsesemények szervezéséről, miközben alapvető közszolgáltatások biztosítása vált bizonytalanná a nem ritkán tíz, sőt hússzorosára emelkedett energiaköltségek miatt.”

A települések terheinek enyhítésére a levél aláírói az önkormányzatoktól elvont bevételek visszaadását, illetve a megemelkedett energiaárak következtében megemelkedett költségvetési bevételeket javasolják.

Végül kezdeményezik, hogy a Paksi Atomerőműben kilowattóránként 12 forintért termelt villamos áramot ne 400 forintnál is drágábban kapják az önkormányzatok. Továbbá megengedhetetlennek tartják, hogy egy közösségi beruházásként épült erőműben termelt áramon egy állami tulajdonú cég nyerészkedjen a települések kárára.

Fotó: Bellai László

Kapcsolódó anyag:

Nemzeti Energiacsúcs: Gulyás Gergely kitért a válasz elől