2020. december 7., 14:38
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A miniszterelnök a Facebook oldalán jelentette be, hogy milyen döntések születtek a hétfő reggeli operatív törzs ülésén. Marad a kijárási tilalom 2021. január 11-ig, vagyis este 8 és reggel 5 között csak meghatározott esetekben lehet az utcán tartózkodni. A karácsony estéről december 21-én döntenek, de szilveszterkor nem fognak enyhíteni.

Már napok óta halljuk virológusoktól, orvosoktól, hogy nem szabad karácsonykor, szilveszterkor enyhíteni a járványügyi szabályokon. Nem csoda, hiszen nap mint nap szomorú rekordot döntenek a járványügyi adatok, ma például a kórházban lévők és lélegeztetőgépen lévők száma számít negatív rekordnak, közel nyolcezren kórházban 674-en lélegeztetőgépen. A kórházak túlterheltségével kapcsolatban Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a hvg-nek nyilatkozva elmondta: Előfordulhat, hogy azért hal meg egy koronavírusos beteg a kórházban, mert túl sok beteg jut egy orvosra, ápolóra, vagy nővérre. … Mindenütt hiány van a szakemberekből, Magyarországon fokozottan.

Senki nem tudhatja, hogy megfertőződés esetén milyen súlyosságú tünetekkel lesz beteg, vagy tünetmentes fertőzöttként kinek okoz végzetes kimenetelű betegséget. Nincs más eszköz a kezünkben a védekezésre, mint a maszkviselés, a társas kapcsolatok csökkentése, a védelmi távolság betartása, az egyéb ajánlásokkal együtt.

Akármilyen kellemetlen is, tartsuk be a járványügyi szabályokat, hogy kevesebben kerüljenek súlyos állapotba, vagy a túlterhelt kórházakba. Az ünnepek alatt is vigyázzunk egymásra.

Az érvényben maradó szabályok >>