2020. november 10., 21:08

November 9-én a miniszterelnök szigorú járványügyi korlátozásokat jelentett be a Facebook oldalán. Az Országgyűlés megszavazta a felhatalmazási törvény új változatát, így a hétfőn bejelentett intézkedések november 10-én, kedd  éjféltől lépnek életbe. Az intézkedések egyelőre 30 napig lesznek érvényben, ám ha a járványhelyzet nem javul, akkor meghosszabbíthatják a hatályukat. 

A kormányfő az intézkedések szükségességét azzal indokolta, hogy fokozott ütemben nő a fertőzöttek, így a kórházi ápolásra és lélegeztető gépre kerülők száma is. A kórházakat ugyan felszerelték minden rendelkezésre álló eszközzel, de „az orvosok és ápolók száma véges”.
“Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink, az ápolóink, vagyis a kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. A megbetegedések számát csökkentenünk kell, a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé” – mondta a miniszterelnök a Facebook videóban.
A miniszterelnök november 10-én az M1-nek adott interjújában az egészségügy helyzetéről súlyos megállapítást tett: ha ilyen ütemben nő a megbetegedések száma, akkor 50 százalék az esélye annak, hogy a magyar egészségügy kitart.
Ebben az interjúban jelentette be az új szabályt is:

Közterületen is kötelező a maszkviselés.  A hatályba lépés előtt alig 2 órával megjelent Magyar Közlöny pontosított a bejelentésen, e szerint “a 10.000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen” minden hat éven felüli személy köteles maszkot viselni.

Ausztriához hasonló korlátozó intézkedéseket vezetnek be, egyelőre 30 napra:

Este 8 óra és hajnali 5 között kijárási tilalom lesz, ez alól felmentést csak a munkába járók és a rendkívüli esetek miatt utcán             lévők kapnak.

Minden gyülekezés tilos.

A felsőoktatás csak online formában működhet, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni.

A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatás lép életbe.

A bölcsődék, óvodák, általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.

Az éttermek bezárnak. Csak házhoz szállítás lehetséges, de az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a zárás utáni 30 napra nem kell járulékot fizetniük a dolgozóik után. Az                állam megtéríti a munkavállalók bérének a felét, de ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el.

A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell – még ha               ismert is, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonsággal ad eredményt.

Este 19-kor bezárnak az üzletek, fodrászatok és más kisipari szolgáltatók.

A szabadidős létesítmények, fitnesztermek, fedett uszodák, színházak, mozik, múzeumok, könyvtárak, állatkertek zárva tartanak.

A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

Általános rendezvénytilalom lép életbe.

Családi összejöveteleken és magánrendezvényeken legfeljebb tíz ember vehet részt.

Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek. Az egyházi és a polgári szertartáson csak a tanúk, a szülők és a testvérek                  vehetnek részt.

A temetéseken maximum 50 fő vehet részt.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell tartani.

Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

Magyar Közlöny 2020.11.10. A védelmi intézkedésekről részletesen >>

A korábbi kormányrendelet értelmében a járványügyi intézkedések megszegése szabálysértés, a pénzbírság 5000–500 ezer Ft-ig terjedhet. Helyszíni bírság esetén 5000–150 ezer Ft a büntetés, ismételt szabálysértés esetén 200 ezer Ft.