számolj velünk 11-es

CSAK AZ APPLIKÁCIÓ ÉRDEKLI? KATTINTSON IDE!

  1. Töltsd le az ingyenes OSMAND navigációs appot a Play áruházból»» vagy az App Store-ból»»
  2. Engedélyezd a bővítményekben az útvonalrögzítést!
  3. Utad elején ezt a navigációs programot kapcsold be!
  4. A nap végén küldd el útvonalaid e-mailen a Műegyetemnek! forgalom@mail.bme.hu

11-es út dugóit sajnos minden szentendrei jól ismeri.
Nagyon gyakoriak a torlódások a városban, és a városon túl, Budapest és Visegrád felé is. Az út a dunakanyari régió egyik fő gyűjtőútja.
A 11-es út – mint ahogy minden közút – állami kezelésben van. Az állam feladata fenntartani, javítani, takarítani, a közlekedési lámpákat karbantartani stb. Az önkormányzat az út közlekedési problémáinak megoldására nem kap költségvetési támogatást.
A szentendrei városvezetés tudja, hogy az itt élők egyik legnagyobb gondja a 11-es út. Ezért proaktív, kezdeményező szerepet vállalva, elsőként az eddigi városvezetések közül, megkezdi ennek a komplex közlekedési problémának a szakszerű felmérését.
Teszi mindezt annak reményében, hogy a felmérés után, az állami szereplőkkel összefogva igenis lehet javítani a már tarthatatlanná vált közlekedési állapotokon.
A probléma megoldása több részből áll. Az első, nagyon fontos szakasz, az út forgalmának minél alaposabb, pontosabb felmérése. Egy olyan hatástanulmányt kell készíteni, ami kiinduló alapja lesz az összes többi intézkedésnek. Ezért az önkormányzat egy három fázisú projektbe kezd.
A projekt 1. és 3. szakasza meghívásos, ajánlattételi pályázat keretében valósul meg, ezt a kettőt ugyanaz a cég végzi el.
A projekt 2. szakaszában az önkormányzat összefogott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME).

A projekt három fázisa:

1. Forgalomszámlálás: szept. 8-10 és szept. 12-13. (rossz idő esetén pótnapok: szept 15-17 és szept 19-20.)
Ennek során több számláló egyetemista áll az út mellett, hogy felmérje,
az egyes napszakokban hány autó (illetve motor és kerékpár) közlekedik a 11-esen.

2. Applikáció: szept. 16-tól szept. 30-ig
A BME által pilot projektben vizsgált adatfelvételi módszer, amelyben a projektet segíteni szándékozók – közülük is azok, akik a 11-es úton közlekednek –  megmérhetik a saját autós/motoros/kerékpáros útjukat, majd az adatokat beküldhetik a BME-nek. A mérés adatai anonimizálva és aggregálva kerülnek feldolgozásra. (Aggregálva = az adatokat úgy értékelik ki, hogy azok személyekhez nem köthetőek, a beérkezett adatsorokat összesítve vizsgálják.)
Részletek: http://kukg.bme.hu/szentendre/

3. Problématérkép: okt. 1-től okt. 31-ig
A problématérképet felmérő cég – ugyanaz, amelyik a forgalomszámlálást végzi -, egy online problématérkép segítségével vizsgálja a válaszadók közlekedési szokásait.
A válaszadás önkéntes, és független az applikációs fázistól. Lehet csak ebben is segíteni. A mérés adatai itt is a lehető legbiztonságosabban lesznek kezelve, sem az önkormányzat, sem bármilyen hatóság nem kapja meg.
Részletekkel mihamarabb szolgálunk.

A projekt költsége:
az 1. és 3. fázis összesen 12 647 600 Forintba kerül az önkormányzatnak. Ezt a költségvetést 2019 novemberében megszavazta a képviselőtestület. (Az eredetileg 15 millió Forintos keretösszeget a megszorítások miatt 10 millió Forintra csökkentette az önkormányzat. Ám mivel a meghívásos ajánlattételi eljárásban a legolcsóbb ajánlat a fent leírt összeg volt, így a Városfejlesztési Iroda megemelte a projekt keretösszegét 12 millió Forintra.)
A 2. fázisban nincs költsége a városnak, azt a BME finanszírozza pályázati keretből.

A Számolj velünk – 11-es! projekt egy átfogó vizsgálat, melynek segítségével kellően megalapozott ismereteink lesznek arról, hogy hogyan érdemes a 11-es út problémáit hosszú távon kezelni városunk területén.
A vizsgálatok lebonyolítása során számítunk
a 11-esen közlekedők együttműködésére.

Így az akut, napi közlekedési problémák feltárása a városlakók valós tapasztalata, véleménye alapján történik meg.
A mindennapok forgalmi tapasztalata rendkívül fontos a forgalomirányítás fejlesztéséhez és a zöldhullám jövőbeli kialakításához. A várost mindennap terhelő közlekedési helyzet javítása közös ügyünk.
Minden információt megtalál ezen az oldalon, amit folyamatosan frissítünk.
SEGÍTSEN A FELMÉRÉSBEN! SZÁMOLJON VELÜNK!
TEGYÜNK EGYÜTT A ZÖLDHULLÁMÉRT!

SZEVI: KÖZÖSSÉGI ADATGYŰJTÉS A 11-ES ÚTON
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszéke egy éve hirdette meg az ún. crowdsourcing (tömegtől nyert információk, így működik pl. a Wikipedia, vagy a WAZE alkalmazás is – a szerk.) eszközökkel támogatott forgalommodellezést, mint kutatási témát. A felhívás nyomán jelen pillanatban egy hallgatójuk a diplomamunkájában keresi a választ: az utazások nyomkövetése az OpenStreetMap alkalmazás (OsmAnd) segítségével milyen mértékben, és hogyan képes támogatni a tervezési feladatokat. S hogy mi köze mindehhez Szentendrének, dr. Tóth János tanszékvezető mondja el.
2020. 09. 22.
Tovább >>

SZÁMOLJ VELÜNK! – INDUL A 11-ES PROJEKT ELSŐ SZAKASZA
A 11-es projekt egy forgalmi hatástanulmány, melyhez szeptember 8-án indul az adatgyűjtés. Ennek során a 11-es út Szentendrén átvezető szakaszán elkezdik mérni a forgalmat. A projektben a városban közlekedők közreműködésére is számít az önkormányzat. A cél: a 11-es út közlekedésének javítása, a szentendreiek igényeinek hatékony és biztonságos kiszolgálása. Ahhoz, hogy ez a távlati cél megvalósuljon, rendkívül fontos a forgalom pontos felmérése.
2020. 09. 07.
Tovább >>