2021. január 11., 12:33
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság munkatársai – felszólítás után – továbbra is elszállíttatják azokat az őrizetlenül hagyott roncsautókat, melyeket üzemképtelenül hagynak a tulajdonosaik az utcán.

Átlagosan 15-20 ilyen autó gyűlik össze havonta a város különböző pontjain, melyből felszólításra 8-10 járművet eltávolítanak a tulajdonosaik, de a maradék 6-8 járművet elszállíttatják a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság munkatársai.

A tartósan, közterületen hagyott járművek tulajdonosai először egy felszólítást kapnak, majd a jogszabályban meghatározott 10 napos határidő letelte után, változatlan állapot esetén városunk rendészei kezdeményezik a gépjármű elszállítását. Ezek a járművek ugyanis közterület-használati hozzájárulás nélkül, utcán nem tárolhatók.

A tulajdonosokat értesítik arról, hogy hol vehetik át a járművüket, erre hat hónap áll rendelkezésükre. Amennyiben a jármű gazdája jelentkezik a járművéért, az elszállítás és a tárolás költéségét is ki kell fizetnie. Ezt követően, ha a tulajdonos vagy az üzembentartó nem jelentkezik érte, a Rendészet a jogszabályban foglaltak szerint eljárva a gépjárművet értékesítheti, vagy egyéb módon hasznosíthatja.

A használaton kívüli gépjárművek feltérképezését, begyűjtését, elfuvarozását, majd a forgalomból való kivonását is a Szentendrei Rendészet munkatársai intézik.

A rendészet továbbra is kéri a lakosság együttműködését a roncsautók elhelyezésével kapcsolatban. Nagyon fontos mind a balesetmegelőzés és a közösségi együttélés szempontjából, hogy ne tároljuk hosszú távon közterületen, főleg balesetveszélyes helyeken az üzemképtelen autóinkat.

Az elszállított járművekről ezen az oldalon talál információt >>

Alkalmazandó jogszabály:

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ)

A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény rendelkezik az üzemképtelennek minősülő gépjárművek közterület történő tárolásáról, valamint 55/2009. (X.16.) IRM rendelet a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására, a járművek elszállítására, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokról