Események betöltése

Üveg hat főre – Kiállítás

2022. 02. 25. - 2022. 05. 29.

850Ft – 1700Ft
Leírás

A kortárs hazai üvegművészek középgenerációjához tartozó, komoly hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkező hat alkotóművész kiállítása tekinthető meg a Ferenczy Múzeumban.

A hat eltérő látásmódú és technikai jellemzőkkel bíró üvegművész – Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs, Smetana Ágnes – közös vonása az üveg iránti elkötelezettség. A korábbi műfaji kötöttségektől teljesen elszakadva nem használati tárgyakat, hanem autonóm értékű képeket és plasztikákat készítenek. A hagyományos fúvott üvegek mellett példát találhatunk öntött vagy formába olvasztott, illetve rogyasztott üvegre. Az ihlető forrásuk is változatos: a természet közvetlen élménye, tudományos rendszerekhez való hasonlóság, különféle formakapcsolatok, személyes monológok, művészettörténeti parafrázisok egyaránt megjelennek a műalkotásokban. A kiállítás lehetőséget nyújt korábban kevésbé észlelt összefüggések, érdekesebb gondolattársítások, kérdésfelvetések megragadására, ezzel is utat engedve egy szabadabb, kötetlenebb párbeszédnek művek és alkotóik között.

A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Tóth Krisztina költő, író
Kurátor: Bodonyi Emőke művészettörténész
Közreműködik: Bártfai Zoltán ütőhangszeres előadóművész, tanár

A kiállítás 2022. február 25. és 2022. május 29. között, csütörtöktől vasárnapig, 10 és 18 óra között, a hatályos járványügyi szabályok szerint, belépőjeggyel látogatható.

A fotógalériában balról jobbra Melcher Mihály: Hommage à Deim Pál, Sipos Balázs: Forró fürdő II., László Kyra: Csöndszoba és Smetana Ágnes: Tulipánok című alkotása szerepel.

Fotók: Melcher Mihály, Kakas Misi, Deim Balázs, Sipos Balázs
Borítókép: femuz.hu

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

 

Ferenczy Múzeum

Kossuth Lajos utca 5.
Szentendre, 2000 Hungary