2018. március 27., 11:43
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Március 26-án délután adták át ünnepélyes keretek között a tavaly decemberben közel 500 méter hosszúságban megújult Barackvirág utat, ahol az út alsó szakaszán a kockakőburkolatot aszfaltborítás váltotta fel.

Elsőként Verseghi-Nagy Miklós polgármester köszöntötte az utca lakosait. Elmondta, hogy tavaly gőzerővel végezték a Járható Szentendréért Programot, melynek során mintegy hat kilométer hosszúságban újultak meg az utak. A fejlesztésre fordított forrás jelentős része önkormányzati volt, de sikerült pályázat útján, illetve lakossági önrész bevonásával növelni az összeget.

Mint mondta, a szentendreiek a kérdésre, hogy mit tartanak a legfontosabb fejlesztési területnek, egyértelműen az utak, a járdák és a vízelvezetés fejlesztését nevezték meg, ezért a programot idén is folytatják, a városvezetés számára ez a terület jelent prioritást.

„Ha megnézzük a felújítandó utak mennyiségét, a rendbetételük legalább 10-20 éves programot jelent számukra, tehát kitartóan szeretnénk folytani a munkát. És ahogyan most is, minden mérföldkőnél megállunk egy pillanatra” – mondta a polgármester.

Hadházy Sándor országgyűlési képviselő gratulált a programhoz. Hozzátette, hogy valaha az önkormányzatoknak elképesztő adósságai voltak, aminek a felszámolását a kormány egyik legfontosabb feladatának tartotta. Ez sikerült is, és azóta a városvezetők ténylegesen a fejlesztésekre tudják fordítani a forrásokat. „Az adósság korábban elsősorban az óvodák és iskolák fenntartására fordított kiadások miatt keletkeztek, és annak érdekében, hogy ez a későbbiekben ne ismétlődhessen meg, a kormány átvállalta ezt a feladatot, így hosszú távon sem képződhet újabb adósság. Ezt az Állami Számvevőszék odafigyelése is garantálja, illetve a helyi vezetők megfelelő tudása és gondos gazdálkodása, amiben Szentendre jó példával jár elő. Bár szerényen, de központi forrásból is lehet az utak, a járdák és a vízelvezetés fejlesztésére pályázni, amelyek a helyi forrásokat kiegészítik, illetve nagyon fontos a lakosok hozzájárulása is” –tette hozzá a képviselő, majd azt kívánta, hogy a lakosok óvatosan és felelősségteljesen használják az utat.

A helyi lakosok nevében Szinnyei Attila köszönte meg az útépítést, és mint mondta, ő is azok közé tartozik, akik a kezdetektől itt laknak, amikor itt még csak vízmosás, majd később makadámút volt. Egy lakó hozzátette, hogy bár az út sokkal jobb, mint korábban, de a vízelvezetés nem oldódott meg. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a jobb minőségű út miatt egyre több a gyorshajtás, és kérték, hogy a korlátozást ne fekvőrendőr építésével oldják meg.

Pintér Ádám, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy a téli időjárás miatt nem tudták teljesen befejezni a projektet, és április végégig lesznek még apróbb javítások, illetve ároktakarítás is. Hozzátette, hogy már elkészült az utca csapadékvíz-elvezetésének a terve, és amint lesz rá forrás, megvalósítják, de ebben a pályázatban csak aszfaltozás szerepelt. A gyorshajtás megelőzése érdekében pedig 30-as övezetté szeretnék tenni az egész hegyoldalt.

Hadházy Sándor hozzátette, hogy szakmailag igazuk van a lakóknak, és valóban az lett volna a jó megoldás, ha egyszerre készül az út és a vízelvezetés, de a források, illetve a pályázatok ezt nem mindig teszik lehetővé, és sok olyan elmaradás van mindkét fejlesztési területen, amelyet mielőbb meg kell oldani.