2022. szeptember 16., 19:06
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az önkormányzati és részben önkormányzati intézmények takarékosabb működtetésének lehetőségeit tekintette át a Rezsinövelés miatti Operatív Törzs (ROT) az intézmények vezetőivel. A munkacsoport szeptember 15-i ülésén a Ferenczy Múzeumi Centrum, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár és a Szentendrei Kulturális Nonprofit Kft. helyzetét tekintették át: mindhárom intézmény elsősorban energetikai intézkedésekkel tervezi gazdaságosabbá tenni az üzemeltetést, a munkahelyeket lehetőség szerint szeretnék megtartani.

Az egyeztetésen részt vett Fülöp Zsolt polgármester, Magyar Judit költségvetésért felelős alpolgármester, Pilis Dániel általános alpolgármester, Helyes Imre, Hernádi Krisztina Nóra és Szűcs Katalin képviselő, valamint Kerti Attila tanácsadó; az intézmények részéről Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója, dr. Tóth Máté, a könyvtár (HBPMK) igazgatója és Lakatos Judit, a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. általános ügyvezetője.

A városvezetés kérésére az intézmények szeptember 25-re telephelyenként összefoglalót készítenek arról, hogy milyen tevékenység folyik az adott telephelyen, mennyi volt a létesítmény tavalyi gáz- és villanyfogyasztása, illetve melyek azok a tevékenységek, amelyeket a téli időszakban is szükséges megtartani, mivel bevételt jelentenek az intézménynek.

Kimutatást készítenek a személyi állományról, a különböző foglalkoztatási formákban foglalkoztatottakról, felmérik, mely munkatárs vállalná az állásidőt vagy fizetés nélküli szabadságot, mely munkakörök feladatai végezhetők home office-szal, és ki az, akinek a telephelyen történő személyes munkavégzése elengedhetetlen.

A telephelyeken bevezetik a gáz- és villanyórák napi szintű leolvasását és az óraállások fotóval történő dokumentálását. Megvizsgálják épületek által használt energiafogyasztás folyamatos monitorozásának lehetőségét. Áttekintik, hogy mely városi intézmények, cégek szerepelnek a KEF (központosított közbeszerzés) körében, és milyen feltételekkel csatlakozhatnak a még körön kívüli cégek.

Október 15-éig energetikai felmérés készül valamennyi intézményi épületről, megvizsgálják, hol lehet hőszivattyút, napelemet alkalmazni, hol szükséges szigetelni, korszerűsíteni a fűtést, egyben költségbecslés is készül. Az energetikai térkép létrehozása, az energetikai tanúsítványok beszerzése energetikus bevonásával zajlik majd.

A Dunakorzó 25. sz. épület („Fehér ház”) esetében a VSz. Nzrt bevonásával megvizsgálják, megvalósítható-e a szintenkénti fűtés.

(Fotó: Bellai László)