2022. október 16., 12:31
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fájdalmas, de elkerülhetetlen döntéseket kellett hozni a Rezsinövelés miatti Operatív Törzsnek (ROT) az elmúlt két hétben. A legnehezebb talán – ahogy az a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) bejelentéséből kiderült – a kismúzeumok, valamint a MűvészetMalom és a Pajor Kúria bezárásáról szólt, de az önkormányzat többi intézményével kapcsolatosan is fontos döntések születtek.

Azt követően, hogy a kormány döntésének értelmében az önkormányzatok kikerültek a rezsicsökkentés köréből, alapvetően kellett átgondolni és átalakítani az önkormányzat és intézményeinek működését, valamint a finanszírozás lehetőségeit. A legutóbbi napok fejleménye, hogy nemcsak a rezsicsökkentés kivezetése sújtja az önkormányzatokat, hanem hogy a kormány kiterjesztette a földgázfogyasztás 25 százalékos csökkentéséről szóló kötelezettségét az önkormányzatokra és intézményeikre.

A problémakör kezelésére létrehozott Rezsinövelés miatti Operatív Törzsnek (ROT) a kifizethetetlenül magas energiaárak miatt kénytelen volt igen súlyos, a város életét jelentősen befolyásoló döntéseket hozni.

Az időjárástól függően jövő tavasszal  nyithatnak újra a múzeumok 

A város művészeti életét érintette talán a legsúlyosabb döntés. A Ferenczy Múzeumi Centrum kismúzeumainak, valamint a MűvészetMalomnak és a Pajor Kúriának a nyitva tartása ugyanis olyan terhet jelentett volna a város számára, hogy a költségvetés azt nem bírta volna el. Ezért a ROT úgy döntött, október 31-két követően be kell zárja azokat. 

Fülöp Zsolt ennek kapcsán elmondta, azért kellett meghozni ezt a döntést, mert vannak olyan városi intézmények, amelyeket nem lehet bezárni, és az energiafogyasztásukat jelentősen csökkenteni. Hiszen senki nem várhatja el, hogy a Szentendrén működő óvodákban, bölcsődékben radikálisan csökkentsük az energiafogyasztást. Ezért született az a döntés, hogy a város egészére vonatkozó 25 százalékos földgázfogyasztás csökkentésből az FMC-nek az átlagnál sajnos többet kell vállalni. A gyakorlatban ez a kismúzeumok, a MűvészetMalom és a Pajor kúria bezárását jelenti. 

A polgármester ezzel együtt kiemelten fontosnak tartja a szentendrei művészetet és kultúrát, ezért azt kérte az FMC-től, hogy próbálják kreatívan használni a város nyitva maradó intézményeit.

– Ezek a helyszínek a szokásostól eltérő lehetőséget, de mindenképpen lehetőséget adnak a kultúra továbbélésére a városban. Ez a különleges állapot előreláthatólag április 15-ig tart – hangsúlyozta Fülöp Zsolt, aki hozzátette, amennyiben az időjárás engedi, korábban is újranyitnak a most bezárt intézmények, kiállítóterek.

Nem lesz karácsonyi és szilveszteri fényfestés

A Kulturális Kft. működését is elérte a kényszerű és előre nem tervezett takarékoskodás. A karácsonyi és adventi készülődés ugyan a hagyományoknak megfelelően megmarad, idén azonban karácsonykor és szilveszterkor le kell mondanunk a fényfestésről. Az év utolsó napján másfajta programmal, várossétával várja a Kulturális Kft. a szentendreieket. A ROT döntése értelmében az újévi koncert is elmarad, arra majd a tavaszi fesztivál során kerül sor. A közművelődési csoportok további működését is biztosítja az önkormányzat, így például a tánc- és balettcsoport foglalkozásait is megtartják, de a Barlang és a mozi is működik.

A Tourinform Iroda is bezár

Végül a ROT utolsó döntése értelmében az energiatakarékosságra figyelemmel a Tourinform Iroda is bezár, az épületben azonban továbbra is elérhetők lesznek a városról szóló tájékoztató anyagok, illetve az ottani mosdó is nyitva marad. A városi vendégház az utolsó novemberi foglalások után szintén bezár, és csak tavasszal nyit majd újra. A piacot érintő döntés továbbá, hogy a több éve változatlan árakat ebben a helyzetben sem emelik, mert ezzel szeretnék támogatni a kistermelőket.

Ezen túlmenően, a három intézményre egyaránt vonatkozó döntések is születtek a ROT ülésén. Az intézmények telephelyenként – napi leolvasással – követik az energiafogyasztást, és egyebek mellett felmérik, hogy melyek azok a működési tevékenységek, amelyeket a téli időszakban is szükséges megtartani, mivel bevételt jelent az intézménynek, valamint a ROT felkérésére kimutatást készítenek a személyi állományról.

***

Október 30-ig az alábbiak szerint alakul az FMC kiállítóhelyeinek nyitva tartása:

  • Deim Pál – Csendek: kedd – vasárnap 10:00 – 18:00, MűvészetMalom
  • Pacsika Rudolf – Képtelenség: kedd – vasárnap 10:00 – 18:00, MűvészetMalom
  • Anna Mark – Árnyékok és jelek: október 23-ig, csütörtök – vasárnap 10:00 – 18:00, Ferenczy Múzeum
  • Yorgos Tzortzoglou – Hommage – message á Kurtág György: csütörtök – vasárnap 10:00 – 18:00, IKON – Szentendrei Képtár
  • Csontó Lajos – Egybeesés: csütörtök – vasárnap 10:00 – 18:00, PhotoLab – Vajda Múzeum
  • Modok Mária & Czóbel Béla kiállítása – Két Paletta: csütörtök – vasárnap 10:00 – 18:00, Czóbel Múzeum
  • Kmetty János – Az örök kereső 2.0: csütörtök – vasárnap 10:00 – 18:00, Kmetty Múzeum
  • Kovács Margit – A Duna királynője: hétfő – vasárnap 10:00 – 18:00, Kovács Margit Kerámiamúzeum

(Borítókép forrása: femuz.hu)