2023. február 2., 21:19
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az energia veszélyhelyzet problémái, és egyéb, régóta megoldatlan kérdések is szóba kerültek Fülöp Zsolt polgármester és Vitályos Eszter országgyűlési képviselő, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára közötti egyeztetésen. Szentendre polgármestere tájékoztatást adott az energiafelhasználás csökkentése érdekében tett lépésekről, és felvetette, hogy évi 200 millió forintos keretösszegig egyszerűsített eljárásban lehessen energetikai beruházásokat végrehajtani. De szóba került a 2017 óta ki nem fizetett 8,2 milliárd forintos turisztikai pályázati támogatás ügye, több, az állammal esetleg közös ingatlanfejlesztés lehetősége. Vitályos Eszter segítséget ígért minden közös ügyben.

Szentendre polgármestere a város számára meghatározó aktuális kérdésekről tárgyalt január 30-án a térség országgyűlési képviselőjével. A Kulturális és Innovációs Minisztérium Szemere utcai épületében tartott egyeztetést Fülöp Zsolt kezdeményezte.

Nem látni a szeptember utáni energiaárakat

Vitályos Eszternek a város költségvetésével kapcsolatos érdeklődésére Fülöp Zsolt elmondta, soha nem volt olyan nehéz helyzetben a képviselő-testület, mint idén. Azzal együtt komoly fejtörést okoz a költségvetés összeállítása, hogy a kormány 190 millió forintot biztosít a megemelkedett költségek fedezetére, hiszen ezen túlmenően elő kell teremteni a több mint egymilliárd forintra emelkedett energiaszámlák forrását. Gondként említette a polgármester, hogy a központi beszerzési rendszerhez csatlakozva szeptemberig biztosítottnak tűnik a relatíve kedvezményes gázbeszerzés, azonban semmit nem tudni az év utolsó negyedévéről. Felvetette, hogy a közétkeztetés számára a jövőben biztosítani kellene a rezsicsökkentett energiabeszerzést, hiszen közfeladatról van szó.

Vitályos Eszter aziránt érdeklődött, milyen intézkedéseket tett az önkormányzat az energiahelyzet megoldása érdekében. Fülöp Zsolt elmondta, az önkormányzatnál tavaly szeptember óta működik a Rezsinövelés miatti Operatív Törzs (ROT), amely hetente ülésezik, és irányítja az energiaárak emelkedése miatt felvetődő problémák megoldását, illetve erről havonta beszámol a testületi ülésen. Szóba került, hogy részletes adatokat szolgáltatott az önkormányzat Balla György energetikáért felelős miniszteri biztos, illetve a honvédelmi minisztérium számára.

Egyszerűsített eljárást az energetikai beruházásoknak!

A polgármester felvetette, kifejezetten hasznos lenne az önkormányzatok számára, ha évi 200 millió forintos keretösszegig egyszerűsítenék az energetikai beruházások megvalósítását, akár pályáztatás nélkül is.

Fülöp Zsolt megkérdezte, milyen feladatok átvállalását tervezi a kormány, példaként említette a SZEI-t – amelynek helyzetét amúgy is befolyásolja az egészségügy jelenleg folyó átalakítása –, illetve a sportlétesítményeket. Vitályos Eszter tájékoztatása szerint ebben a kérdésben még nem született meg a döntés.

A polgármester érdeklődésére Vitályos Eszter elmondta, lesznek kulturális célú pályázatok, amelyeken Szentendrének is vannak esélyei. A témához kapcsolódó problémaként említette Fülöp Zsolt, hogy Szentendrén két megyei hatáskörű kulturális intézmény is működik, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) és a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (HBPMK). Miután azonban a megyének nincs központja, és így megyei támogatást sem kap a két intézmény, az állami támogatás pedig nem elegendő a két intézmény működésének biztosítására, a város ad kiegészítő támogatást. Az önkormányzati támogatás mértéke az FMC esetében eléri az ötven százalékot. Ezért a polgármester szerint valamiféle speciális központi támogatásra lenne szükség az intézmények színvonalas működésének fenntartásához.

Hasznosítsuk az állammal közösen!

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV Zrt.) való együttműködésben is segítséget kért a polgármester. Több olyan ingatlan is van Szentendrén, amelynek hasznosítását az önkormányzat az állammal közösen szeretné megvalósítani. Az egyik egykori orosz laktanya, a másik az egykori Regionális Környezetvédelmi Központ (Regional Environmental Center, REC) területe, amelynek közvetlen közelében egy szentendrei termálkút is található. Ennek turisztikai hasznosítását kezdeményezi az önkormányzat. A harmadik terület a Dunaparti Művelődési Ház épületének balszárnya, amelynek önkormányzati tulajdonba adását kezdeményezte a polgármester, ami lehetővé tenné a DMH egységes fejlesztését.

Szintén közös hasznosítást kezdeményezett Fülöp Zsolt a Hauszmann Alapítványhoz került ingatlanok, az Anna-völgyben található egykori honvédelmi üdülő, illetve a Lajos-forrásnál található turistaház esetében. Azt kérte, hogy az önkormányzat legalább megismerhesse az ezek hasznosításával kapcsolatos terveket, elképzeléseket. Vitályos Eszter ígéretet tett, hogy utánanéz mindennek.

Felgyorsulhat az évek óta hiába várt 8,2 milliárd pályázati támogatás ügye

A polgármester a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) sikeresen pályázott 8,2 milliárd forinttal kapcsolatosan is segítséget kért Vitályos Esztertől. A 2017-ben nyertes pályázati összeget ugyanis a mai napig nem kapta meg az önkormányzat, A 2019-es helyhatósági választások után az ügynökség először a turisztikai koncepciót hiányolta, majd annak elkészülte után sem módosult a kormányzat álláspontja, nem érkezett meg a támogatás, amelyet a Kereskedőház és a Templomdomb felújítására szánna az önkormányzat. A képviselő ígéretet tett, hogy egyeztetést szervez az ügyben.

A 11-es út felújításával kapcsolatosan azt közölte Vitályos Eszter, hogy a beruházás megkezdésére rövid távon nem jók a kilátások, hozzátette azonban, hogy a helyi úthálózat fejlesztésére lesznek pályázatok, de azokat csak az önkormányzati gyűjtőutak felújítására írják majd ki.

Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter a Hév felújítását, illetve fejlesztését feltétlenül szükségesnek tartja. Fülöp Zsolt megjegyezte, a beruházás minden bizonnyal a budai végállomásról kezdődik majd, így időbe telik, mire eljut Szentendréig.

A Spar áruház újjáépítése is szóba került a megbeszélésen. Fülöp Zsolt emlékeztetett, hogy Lázár János támogatást ígért a plázabizottságnál a beruházást illetően, hiszen nem új építésről van szó, hanem egy leégett áruház újjáépítéséről. Vitályos Eszter pedig hangsúlyozta, a hatósági engedélyek határidőn belüli sürgetésében tud segíteni.

A kistérségi fejlesztésekhez könnyebb támogatást kapni

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: jó lenne kistérségi fejlesztésekben gondolkodni, mert ezekben az esetekben könnyebb pályázati pénzeket nyerni. Fülöp Zsolt elmondta, a szentendrei rendészeti szolgálatot már ezen elvek szerint szervezték át. Azt is felvetette, időszerű lenne a Bárczi Gusztáv Általános Iskola új helyét is megtalálni. Vitályos Eszter ennek kapcsán arról beszélt, az országgyűlési körzetben van hasonló fejlesztési elképzelés, amelyhez kapcsolódva az említett formában, kistérségi fejlesztésként lehetne támogatásra pályázni. Ez ügyben szintén segítséget ígért.

A megbeszélés vége felé még két téma került szóba. Egyrészt a mentőállomás, amelynek komoly szerepe lesz a kistérség ellátásában, különösen az egészségügyi rendszerben tervezett ügyeleti ellátás átszervezése kapcsán.

A másik a korábban megnyert, majd visszavont mozigép pályázati támogatás, amely a P’Art Mozi üzemeltetéséhez szükséges műszaki feltételeket biztosítaná hosszútávon. Az országgyűlési képviselő ennek kapcsán elmondta, a támogatási eljárást újraindította.

A megbeszélés végén Fülöp Zsolt és Vitályos Eszter kölcsönösen megerősítették, hogy a jövőben havi vagy kéthavi rendszerességgel egyeztetnek a Szentendrét érintő ügyekben.