2024. május 4., 01:13

A 45 és 65 év közötti hölgyek számára biztosított emlőrákszűrés-szolgáltatással szemben bizalmatlanságot keltő, téves állításokat is tartalmazó levelekben hívták tiltakozni a város lakosságát a Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) elé május 3-án délután. A levelek feladói, a demonstráció szervezői között megtalálható Vitályos Eszter országgyűlési képviselő, az Összeköt Fidesz-KDNP, a Nők Szentendréért egyesület.

A tiltakozást az váltotta ki, hogy a képviselő-testület áprilisi ülésén – elfogadva az intézmény javaslatát – úgy döntött, hogy új szolgáltatóval fogja a SZEI-ben biztosítani az ingyenes mammográfiai szűrést. Az új szolgáltató azonban nem költözik be a SZEI épületébe, hanem a saját szűrőkamionjában végzi a vizsgálatokat, és negyedévente lesz elérhető Szentendrén.

Vitályos Eszter nem jött el, ott volt viszont a város polgármestere, mindkét alpolgármestere és több képviselő is. Velük és a sajtó képviselőivel együtt huszonöt-harminc résztvevője volt az eseménynek. A folyamatos bekiabálások ellenére, a hangzavar miatt több részletben ugyan, de a SZEI intézményvezetőjének, Dublinszki-Boda Péternek sikerült tételesen cáfolnia az országgyűlési képviselő meghívójában, az Összeköt Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjének, illetve a hozzájuk kapcsolódó civil szervezetek posztjaiban, leveleiben olvasható állításokat.

A SZEI intézményvezetője hangsúlyozta, hogy nem szűnt meg a mammográfia szolgáltatás, nem a polgármester, de nem is a SZEI vezetése mondta fel a szerződést az előző szolgáltatóval.

Elmondta, hogy a TB által finanszírozott, a 45 és 65 év közötti hölgyek számára biztosított szűrésen a SZEI-ben  a behívottak 22–23%-a vett részt az utóbbi években. Ezzel szemben az új partner, a MaMMa Zrt. szűrőkamionos vizsgálatain ez az arány 55%-os.  A bekiabálók az ingyenesen biztosított szűrés életkor határainak kitolását is követelték, hogy miért a szakrendelőtől, illetve az önkormányzattól várják ezt, azt nem tudni. Egyébként sok onkológus is ezt szorgalmazza az egészségügyi kormányzatnál.

Dublinszki-Boda Péter azt is megpróbálta megértetni a gyakran szavába vágó demonstrálókkal, hogy az intézménynek 13 település számára kell biztosítania az ingyenes emlőrákszűrést. Azzal, hogy a szűrőkamion Pomázon és Tahitótfaluban is fogadja a szűrésre behívottakat egyeztetett időpontban, így könnyebben elérhető szolgáltatást tudnak nyújtani a térségen belül.

A MaMMa Zrt. szűrőkamionos szolgáltatásának országosan kiemelkedően jó a betegút szervezése, ezért is választottuk ezt a szolgáltatót, mert az a célunk, hogy a kezelésre szoruló hölgyek a szűréstől a sikeres felépülésig támogatva, követve és gondozva legyenek – mondta.

Azt is megemlítette az intézményvezető, hogy a döntéselőkészítés során meghívták a képviselőket, háziorvosokat, egyeztettek a tervezett szolgáltatásról. A képviselő-testületi ülésen „nem”-mel senki nem szavazott, három tartózkodással a testület elfogadta a javaslatot.

Petricskó Zoltán, az Összeköt Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje egy ponton bejelentette, aláírásgyűjtést kezdeményez, hogy a mammográfiai szakellátás visszakerüljön a SZEI-be.

Fontos hozzátenni, hogy a szakellátást olyan szakmailag kiemelkedő emlődiagnosztikai centrumban biztosítja a SZEI, amelyben a komplex emlővizsgálathoz és eszközös beavatkozáshoz egyidejűleg minden személyi és orvostechnikai feltétel biztosítva van, ezzel az ellátásszervezéssel az érintett hölgyek életet menthető időt nyerhetnek.

Fülöp Zsolt polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a közös cél az ellátásbiztonság és az egészségügyi szolgáltatás színvonalának emelése, ezért a tapasztalatok megosztása és elemzése érdekében minden érintettel rendszeres egyeztetéseket terveznek.

(FOTÓ: Bellai László / Szentendre.hu)