2024. április 19., 10:00

Az elmúlt pár hónapban a Kapás utcai rendelőben biztosított szűrés után újra elérhető lesz Szentendrén az ingyenes mammográfiai szűrővizsgálat. A mobil szűrőállomásnak köszönhetően a járás számos településéről is a korábbiaknál könnyebben megközelíthető lesz a szűrés helyszíne, tudtuk meg Dublinszki-Boda Pétertől, a Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) intézményvezetőjétől.

Rendhagyó, ám a korábbinál sok érintettnek kényelmesebb megoldást talált a SZEI vezetése a mammográfiai szűrővizsgálat visszaköltöztetésére Szentendrére. A szolgáltatás a Kanonok utcai rendelő épülete helyett, egy mobil szűrőbuszon, pontosabban kamionon lesz elérhető május végétől. A szűrőkamion központi kitelepülési helyszíne Szentendre lesz, a tervek szerint azonban Budakalász és Pomáz térségében, valamint a Szentendrei-sziget középpontjában, Tahitótfalun is fogadja majd a pácienseket. Ezzel a Szentendrei járás székhelyétől távolabb eső települések lakói számára is könnyebben megközelíthetővé válik a szűrés helyszíne.

Ez a megoldás lehetővé teszi a SZEI számára, hogy a felszabaduló rendelőhelyiségben új ultrahang berendezés vásárlásával a rendelő ultrahang kapacitását bővítsék. Ráadásul a szűrőkamion bérlése az önkormányzatokra sem ró plusz anyagi terhet, mondta el portálunknak Dublinszki-Boda Péter.

A szűrés menete nem változik az eddigiekhez képest. Az emlőszűrés hazánkban 2002 óta a 45 és 65 év közötti nők számára szervezetten biztosított. Az érintettek behívó rendszerben két évente értesítést kapnak a vizsgálat esedékességéről. A behívó ezentúl a vizsgálat időpontjának egyeztetésére szolgáló telefonszám mellett tartalmazni fogja a szűrés pontos helyszínét, azaz a szűrőkamion aktuális elérhetőségét is. A szakmai protokoll szerint a szűrővizsgálaton csak mammográfiai vizsgálat történik a megszokott célröntgen eszköz segítségével. Ultrahang vizsgálatra az esetleges pozitív eredmény ismeretében továbbra is a Kapás utcai rendelőintézetben kerül sor, ahol az ultrahang vizsgálat mellett, rögtön az esetleges egyéb eszközös vizsgálatot is elvégzik. Ezzel a páciens értékes, akár életet mentő időt nyerhet.

Az intézményvezető felhívta rá a figyelmet, hogy a vizsgálatot a behívón kívül a háziorvostól kapott beutalóval is igénybe lehet venni a kitelepülések időpontjában a mobil szűrőállomáson, illetve a Kapás utcai rendelőben egész évben.