2024. június 7., 15:19

Másfél hét alatt csaknem hatszázan vették igénybe a mammográfiás mobil emlőszűrő állomás szolgáltatását Szentendrén a Paprikabíró utcai nagyparkolóban. Az érintettek igényeihez alkalmazkodva Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) június 13. csütörtökig meghosszabbítja a kitelepülés idejét.

A mobil szűrőállomás május 27-én kezdte el működését Szentendrén. Az azóta eltelt kilenc nap tapasztalatai azt mutatják, hogy az előzetes várakozásokat is felülmúlva sikerült a Szentendrei járásban élő hölgyek figyelmét felhívni az emlőszűrés fontosságára. Erre az időszakra összesen 602 időpontfoglalás érkezett. A foglalást leadók 94%-a, azaz 564 fő meg is jelent a szűrésen. A SZEI munkatársai szerint a mjelenési arány azt mutatja, hogy a járásban élő hölgyek egészségtudatossága – a megfelelő tájékoztatásnak köszönhetően – kiemelkedően magas. Elter Istvántól, a SZEI intézményvezető-helyettesétől megtudtuk, kollégái telefonon felveszik a kapcsolatot az összes szűrésen nem megjelenő hölggyel is, hogy új, megfelelő időpontot tudjanak velük egyeztetni.

A kitelepülésre időpontfoglalás nélkül érkező érdeklődőknek a SZEI munkatársai a helyszínen minden szükséges információt, segítséget megadnak. A nagy érdeklődésre tekintettel és az újonnan regisztráltak minél gyorsabb szűrése érdekében a kitelepülés idejét a SZEI négy nappal meghosszabbította. A mobil szűrőállomás a jelenlegi tervek szerint legalább június 13. csütörtökig elérhető hétköznaponként a Paprikabíró utcai nagyparkolóban.

A nyáron még két járási településen lesz elérhető a mobil szűrőállomás. Július 22 . és 25. között Pomázon lehet majd igénybe venni a szolgáltatást, a tahitótfalui kitelepülés pontos részleteiről még zajlik az egyeztetés. Ősszel pedig újra Szentendrére költözik a szűrőbusz.

A mammográfiás emlőszűréssel kapcsolatos fontos információkat, a kitelepülések pontos helyszíneit, időpontjait mindig megtalálják a SZEI honlapján:https://www.szeirendelo.hu/mammografia/