2022. október 6., 15:44
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A városi energiamegtakarítási program keretében elsőként a könyvtár intézkedési tervét fogadta el a Rezsinövelés miatti Operatív Törzs (ROT). A testület döntései között szerepel, hogy az idén csak a városközpontban lesz ünnepi díszkivilágítás. Október 15-étől péntekenként zárva lesz a polgármesteri hivatal; a pénzügyi és honvédelmi tárca számára is összeállítás készül a városi intézmények és gazdasági társaságok energetikai helyzetéről. 

A Rezsinövelés miatti Operatív Törzs (ROT) október 6-án tartott ülésén a testület megtárgyalta és jóváhagyta a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár intézkedési tervét, és felkérte a könyvtár vezetőjét annak végrehajtására. Az intézkedési terv értelmében a könyvtár alapszolgáltatása tovább működik, ahogy mostanáig, úgy a jövőben is szeretettel várják az olvasni vágyókat. Ugyanakkor harmadára „összehúzódik” a szervezet, hogy ezzel is csökkentse energiafogyasztását. A magas földgázár miatt a gázkazánt nem használják, az intézmény fűtését a hűtő-fűtő klímaberendezés segítségével biztosítják.

A következő ülésen a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) és a Szentendrei Kulturális Központ intézkedési tervét tárgyalja meg majd a ROT. Az FMC vezetőjét felkérték, hogy a már benyújtott szöveges tervet a következő ülésre számszerűsítse és a kismúzeumokat október 31-ig zárják be.

Arról is döntés született, hogy a közvilágítást nem korlátozzák a városban, a díszkivilágítást azonban igen: karácsonyi ünnepi díszkivilágítás az idén kizárólag a Fő tér és közvetlen környékén, és a Dumtsa Jenő utcában lehet, a város többi területén nem. Ezzel együtt a karácsonyi vásárt idén is megrendezik, ahogy a város karácsonyfáját is felállítják.

A mérőórákat havonta olvassák le a városi intézmények

Kötelező feladatként írta elő a ROT az intézmények, illetve a gazdasági társaságok vezetői számára, hogy havonta olvassák le az energia mérőórákat, és az adatokat juttassák el a szolgáltatóknak is.

Ahogy arról a testületi ülésen már döntés született, október 15-étől péntekenként a Polgármesteri Hivatal zárva tart, hogy ezzel is csökkentse az önkormányzat energiaköltségeit. A munkatársak a hét utolsó munkanapján otthon végzik a munkát.

Fülöp Zsolt arról is beszélt, hogy a kormánytól két adatbekérő is érkezett az önkormányzathoz. Az egyik a Pénzügyminisztériumtól, a másik a Honvédelmi Minisztériumtól. Az előbbi egy adatfelmérés a költségvetéssel kapcsolatban, amelyben többek között arról érdeklődnek, hogy mennyi volt a kötelező és az önként vállalt feladatokat végrehajtó önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok energiafogyasztása tavaly, várhatóan mennyi lesz idén, valamint a következő évben. Ezen kívül cselekvési tervet várnak, hogy az önkormányzat miként igyekszik csökkenteni az energiafogyasztást, illetve hogy mely vagyonelemeket szándékoznak értékesíteni a költségek csökkentése, valamint a bevételek növelése érdekében.

V8: adatokat értékel és tárgyalást ígér a honvédelmi tárca 

A honvédelmi tárca hasonló, az uszoda energiafelhasználásával kapcsolatos adatfelmérésbe kezdett, és későbbi tárgyalásokat ígért az önkormányzatnak. A polgármester gyors válaszában azonnali tárgyalást kért az ügy fontosság miatt. Válaszlevelében a minisztérium a V8 uszoda munkaügyi, pénzügyi adatai, illetve az intézmény tavalyi, a várható idei és jövő évi energiafelhasználása iránt érdeklődött, továbbá hogy milyen intézkedéseket tesz az önkormányzat a fogyasztás csökkentése érdekében. Az önkormányzat ezeket az adatokat október 7-éig elküldi a minisztériumnak.

Fülöp Zsolt polgármester a ROT ülését követően tájékoztatta a Szentendre.hu-t, hogy a frissen megjelent Magyar Közlönyből kiderült, a kormány az önkormányzatok számára is kötelezően előírta a földgázfogyasztás 25 százalékos csökkentését. Hozzátette, egyelőre nem tudják, hogyan fogják végrehajtani a rendelkezést, mert vannak olyan intézmények – például gyerek- és szociális intézmények – ahol elképzelhetetlen, hogy mindössze 18 fokos legyen a hőmérséklet. További problémát jelent, hogy a városi fűtőmű 1500 lakás számára szolgáltatja a meleget, márpedig a lakásokat sem hagyhatják fűtés nélkül. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a V8 uszoda már eddig is 20 százalékkal csökkentette energiafelhasználását.

Végül hozzátette, folyamatosan dolgoznak azon, miként lehetne ezt a jelentős fogyasztáscsökkentést elérni. Az elmúlt hónapok eseményei, valamint az eddigi számítások azonban arra utalnak, kormányzati segítség nélkül szinte lehetetlen lesz túlélni a magyar önkormányzatoknak, így Szentendrének is.