2022. november 3., 21:55
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Értékelte a honvédelmi tárca, hogy a szentendrei képviselő-testület kezdeményezésére a V8 uszoda további működésének érdekében széleskörű összefogás alakult ki. Az intézmény idei nyitva tartását ezért 38,1 millió forinttal támogatja a minisztérium. 

A szerdán érkezett honvédelmi minisztériumi levél szerint – amelyet Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár jegyzett – az államtitkárság úgy döntött, hogy a V8 uszoda október 1. és december 18. közötti működésének támogatására 38,1 millió forintot biztosít az önkormányzat számára. 

– A döntés előzménye, hogy a testület a szeptemberi ülésén – annak ellenére, hogy ott Laárné Szaniszló Éva, a Fidesz frakcióvezetője a vitában azt mondta, nem támogatják az uszoda további nyitva tartását –  úgy döntött, nem zárja be az uszodát, hanem október végéig mindenképpen biztosítja a működéshez szükséges forrást – nyilatkozta a Szentendre.hu-nak Fülöp Zsolt.

(A testület végül az ülés során kidolgozott újabb javaslatot támogatta egyhangúlag: a tíz még jelenlévő képviselő, köztük a két fideszes is úgy döntött, hogy az önkormányzat október hónapban biztosítja az uszoda működéséhez szükséges összeget. Majd az októberi ülésen az új információk birtokában született az a határozat, hogy az önkormányzat december 18-ig biztosan nyitva tartja az uszodát – a szerk.)

A polgármester arról is beszélt, hogy a honvédelmi tárca örvendetes támogatói döntése egyértelelműen annak köszönhető, hogy soha nem látott összefogás alakult ki a sportlétesítmény működésének biztosítása érdekében.

Fülöp Zsolt hangsúlyozta, félrevezető, ha bárki is úgy gondolja, hogy a minisztériumi döntés kizárólag az ő tevékenységének eredménye. Ezt a véleményt erősíti a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának a Magyar Távirati Irodához eljuttatott közleménye is, amely szerint „felmérések és szakmai egyeztetések alapján kiválasztott vizes létesítmények üzemeltetőinek az üzemeltetési többletterhek enyhítésére az államtitkárság kormányzati forrásból vissza nem fizetendő támogatást nyújt az idei naptári év végéig.”

Széleskörű összefogás

Emlékeztetett, az októberi testületi ülésen a képviselők úgy döntöttek, plusz költségvetési forrás előteremtésével december 18-ig mindenképpen nyitva maradhat az uszoda. Ez azonban nem lett volna elegendő, ha az önkormányzat engedte volna a Városi Szolgáltatónak az alapdíj emelését; ha Juhász László, a V8 igazgatója nem csökkentette volna több mint húsz százalékkal az intézmény energiafelhasználását, illetve általános költségeit, és nem vállalta volna, hogy a wellness részleget és a szaunát bezárja, továbbá ha nem működött volna együtt aktívan a sportegyesületekkel a közös cél elérése érdekében; ha a létesítmény bérlői nem elégedtek volna meg alacsonyabb hőmérséklettel, és nem vállalták volna, hogy a pótlólagos fűtési költségeket maguk állják; ha az intézményt használó sportegyesületek nem vállalták volna az általuk fizetett díj emelését.  

– Sokat segített az is, hogy a sportegyesületek kiemelkedő módon lobbiztak mind Magyar Úszó Szövetségnél (MÚSZ), mind a Magyar Vízilabda Szövetségnél (MVLSZ) az uszoda nyitva maradása mellett. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke pedig külön levélben köszönte meg, hogy az önkormányzat életben tartja a V8-at. De hasonló információk érkeztek az MVLSZ-től is, mert a szentendrei uszoda az egyetlen nyitva maradó vizes létesítmény a teljes észak-budai térségben – magyarázta a részleteket a polgármester.

A minisztériumi összeg az OTP tao-támogatásával is kiegészülhet

A hosszú távú fenntartható működtetéshez azonban mindez az összefogás nem biztos, hogy elég lett volna. Ezért volt fontos a honvédelmi tárca megkeresése, amelyre reagálva a polgármester azonnal intézkedést kért, ami meg is történt: a tárca kérésére alig két nap alatt összegyűjtötték és átadták az intézmény működésével kapcsolatosan kért összes adatot, majd a helyszíni bejárást követően elemezték a tárca szakemberei az információkat, és mostanra megszületett a támogatói döntés.

– A minisztériumban folytatott tárgyalásokon elhangzott, és a támogatói levélben is szerepel, hogy sportlétesítmények bezárásának elkerülése érdekében azonnali intézkedésekre van szükség idén, és ugyanúgy a jövő évben is. Ennek kapcsán az államtitkárságon elmondtam, az uszoda hosszú távon is fenntartható, energiatakarékos működésében vagyunk érdekeltek. Ehhez kértem támogatást, és jeleztem, hogy ennek első lépéseként az OTP Bankkal tárgyalva odáig jutottunk, hogy a bank 80 millió forintos tao támogatást  – társasági adó felajánlás – helyezett kilátásba a Kópé Vízilabda Egyesület számára. A minisztériumban támogatták azt az elképzelést, hogy ezt az összeget energetikai korszerűsítésre fordítsuk. Mindez igencsak biztató az uszoda továbbélését illetően – foglalta össze a legújabb fejleményeket Fülöp Zsolt.

(Borítókép: Szentendre.hu / Bellai László)