2022. szeptember 8., 17:29
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Rezsinövelés miatti Operatív Törzs (ROT) második ülésén a Városi Szolgáltató Zrt. (VSZ) és a V8 uszodát üzemeltető Aquapalace Kft. vezetőivel a két cég rövidtávú költségcsökkentési és hosszú távú energetikai korszerűsítési lehetőségeiről egyeztettek a ROT tagjai.

Mandula Gergely, a távfűtési, hulladékgazdálkodási, közétkeztetési és városüzemeltetési feladatokat ellátó Városi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy milyen lépéseket tesznek – kiemelten a telephelyük működtetésében – az energiafelhasználás csökkentése érdekében. A VSZ szolgáltatja a távhőt a Püspökmajori lakótelepen élők mellett az itt működő óvoda és bölcsőde, a Barcsay iskola és az uszoda számára is. Bár a gáz ára tizenötszörösére (3723 forint/gigajoule-ról 56474 forint/gigajoule-ra) emelkedett, a régi és az új ár közötti különbözet kompenzálására eddig a lakossági felhasználók és az állami fenntartású intézmények esetében vállalt kötelezettséget a kormány. Hogy az önkormányzatoknak és az önkormányzati fenntartású intézményeknek milyen mozgásterük marad, ez nagyban függ az energiaválság kezelését szolgáló uniós javaslatoktól és attól, hogy azokat a magyar kormány követi-e majd? A szentendrei intézkedéscsomag részleteiről ennek ismeretében dönt a városvezetés.

– Rendkívüli helyzetekben rendkívüli döntéseket kell hozni. Könnyen lehet, hogy a háborús vészhelyzetre hivatkozva az önkormányzat is kénytelen lesz olyan intézkedésekről dönteni, amelyek a hatályos törvényi kötelezettségeket felülírják – fogalmazott a ROT ülésén Fülöp Zsolt polgármester, megerősítve, hogy a kötelező feladatok ellátása elsőbbséget élvez, ezen belül a gyermekintézmények, a városi szociális és egészségügyi közszolgáltatások működésének biztosítása – továbbá minden olyan javaslat, amely a fenntartható működést, a korszerű energetikai megoldásokat támogatja.

A munkacsoport 2022. szeptember 8-ai ülésén döntés született arról, hogy a város hivatala és cégei rövidtávú helyzetének és intézkedési lehetőségeinek értékelése mellett minden intézmény esetében haladéktalanul elő kell készíteni a hosszú távú megoldást szolgáló energetikai korszerűsítési terveket a 2023. évi költségvetés terhére.

A VSZ távfűtési szolgáltatását korszerűsítendő a ROT egy új, korszerű kiskazán beszerzését kezdeményezi – erről a képviselő-testület következő ülésein születhet döntés.

Juhász László, a V8 ügyvezető igazgatója elmondta: uszoda az eddigi intézkedéseinek köszönhetően 20%-os megtakarítást elérve az áram árának emelkedését kigazdálkodta, de a jelentősen megemelkedett gázár okozta többletköltség esetében erre már nem képes. Az uszoda működtetésével kapcsolatos további lépésekről az iskolai úszást koordináló Váci Tankerülettel, az úszásoktatást, a versenyszerű sportolást szervező egyesületekkel és az uszoda helyiségeit bérlőkkel a napokban folytatják a tárgyalásokat.

A ROT következő ülésére a Ferenczy Múzeumi Centrum, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár és a Kult. Kft. vezetői kapnak meghívást.

A hetente ülésező grémium munkájának állandó résztvevői: Fülöp Zsolt polgármester, Magyar Judit és Pilis Dániel alpolgármesterek, Schramm Gábor jegyző, Novák Andrea pénzügyi irodavezető, Hámornyikné Csemeczki Zita városfejlesztési irodavezető, Szücs Katalin, a pénzügyi és ellenőrző bizottság vezetője, valamint a polgármesteri kabinet tagjai.