2017. május 3., 22:40
Deim Balázs fiatal fotóművész tegnap tért haza Luxemburgból, ahol Bécs után állították ki a Térfigyelő rendszer című sorozatát a European Month of Photography keretein belül

Édesapád is fotóművész. Mit tanított ő a fotózásról?
Ő akasztotta a nyakamba az első gépet, egy kis filmes Chinont, még mindig megvan, működik. A kezelését megmutatta, és Szentendrén elkezdtünk városfotózási céllal sétálgatni. Tanítgatott a látásmódra. A mai napig beszélgetünk egymás képeiről.
Már kint voltál Luxemburgban, amikor a nagypapád emlékkiállítása megnyílt a MANK-ban In memoriam Deim Pál címmel. Miben vetted utoljára észre a Nagyapád emlékét a műveidben?
A Minimal című sorozatomat még látta, és nagyon tetszett neki a precizitásuk és a letisztultságuk. Később vettem észre, hogy az általa használt színvilág köszönt vissza azokon a képeimen. A konstruktív látásmódot és a precízséget veszem észre magamon is. És persze, amint hazajöttem megnéztem az emlékkiállítását.

A kiállításról megjelent cikkünket ITT olvashatják.

 

Művész felmenőid mellett a saját utadat járod, saját jogodon jegyzik a nevedet, és máris, 29 évesen nemzetközi sikereket érsz el. Mi a titkod?
A képek létrejönnek  a fejemben, addig nem tudok aludni, amíg ki nem fotózom magamból. Teszem a dolgomat, készítem a képeimet – sorozataimat, és pályázok, hogy a képek elindulhassanak a saját útjukon.
Jelenleg a Ferenczy Múzeumi Centrum hivatalos fotósa vagy és a Kulturális Központ rendezvényein is fényképezel. Tervezed, hogy később csak a művészeti tevékenységből keresd a kenyered?
Jelenleg jól érzem magam így. Teljes életet élek, azt csinálom egész nap, amit szeretek, a kedvenc városomban. Művészetileg ugyanúgy van lehetőségem kiteljesedni, mint a munkámban.
A jelenleg Luxemburgban látható kiállítás anyaga a diplomamunkádként készült. Mi volt a koncepció a Térfigyelő rendszer c. sorozatodnál?
Inverz térfigyelő rendszert akartam létrehozni, amihez  megtaláltam a solargráfiát mint technikát. Ezt alkalmazva sörös dobozokból készítettem camera obscurákat (lyukkamerákat), amikbe fekete-fehér fotópapírt tettem, ezeket Zarubay Bence barátommal fölszigszalagoztuk Budapest forgalmasabb tereinek olyan pontjaira, mintha térfigyelő kamerák lennének, és ott hagytam őket 3 hónapon keresztül. Amíg kint voltak, addig folyamatosan exponáltak. A hosszú expozíció miatt a járművek és az élőlények nem láthatók a képen, csak a kiüresedett tér. Valamint láthatóvá válik az égen a Nap Földhöz viszonyított mozgása.

A sorozat Luxemburgba úgy került, hogy a European Month of Photography nemzetközi kurátori gárdája összeült ötletelni, hogy milyen téma legyen a következő. Minden kurátor ajánlhat fotósokat. Azok kerülnek be, akik jobban illenek a koncepcióba, és akinek a munkája több kurátornak is tetszik. Először Bécsben volt egy nagy kiállítás, amin szintén szerepeltem, ezt az anyagot vitték tovább Luxemburgba. Uhl Gabriella volt az a magyar kurátor, aki ismerte és ajánlotta  a képeimet, és akinek köszönhetem, hogy kijutottam. Jó érzés volt egyetlen magyarként részt venni ezen a jeles eseményen. A fogadtatás pozitív volt, mindkét megnyitón nagyon sokan voltak, és többen is kiemelték, hogy tetszenek a képeim. A kiállításon én inkább a progresszív vonalat képviseltem, ami számomra fontos, mert mindig a progresszivitásra törekedtem.

Milyen projekten dolgozol most?
A legújabb projektem címe „Space”. Ez a témakör régebb óta érdekel. Általában előre kitalálom, hogy a képek mit fognak ábrázolni, de vannak időközben talált helyszínek, tárgyak is. Ez a téma jó ötletnek bizonyult, ömlöttek belőlem a képek, a végén választom majd ki azt a 20-25-öt, ami a sorozatot fogja képezni. Az elkészült képekből szeretnék egy kiállítást Bereznai Tamással közösen, akinek a diplomamunkája témában passzol.

Bereznai Tamás kiállítása a VLS pincében volt látható, írásunkat róla ITT olvashatják.

 

Deim Balázs eddig bemutatott sorozatait itt lehet megtekinteni, a Space kiállítás megnyitójáról pedig beszámolunk majd: https://deimb9.wixsite.com/deimb

 

Orgoványi Krisztián

 

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
pén 08

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 08

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.