2022. november 24., 19:22
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Herr Ágnes, a Ferenczy Múzeumi Centrum vezető grafikusa minisztériumi díjat nyert a XXIII. Országos Tervezőgrafikai Biennálén, Deim Balázs fotográfust, az FMC munkatársát a bécsi Rotlicht fotóművészeti fesztivál díjnyertesei között üdvözölhetjük. Gratulálunk!

Herr Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium díjazottja

Az  idei XXIII. Országos Tervezőgrafikai Biennálén, hazai és külföldi résztvevők közel 700 pályamunkájából 200 alkotást választottak ki, köztük Herr Ágnes, az FMC vezető grafikusának a 2020 tavaszán megrendezett Teremtés – Ferenczy Noémi művészete című kiállítás apropójából készült hiánypótló katalógusát is, amellyel elnyerte a szakmai zsűri döntése alapján a Kulturális és Innovációs Minisztérium Díját.

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum vezető tervezője, Herr Ágnes grafikusművész 2013-ban diplomázott az egri Eszterházy Károly Főiskolán. Fontos számára egy meghatározó vizuális formanyelv kialakítása, mely reflektál a magyar vizuális kultúrában mélyen gyökerező és a végső produktumokban kibontakozó értékekre.
2014-ben másodmagával részt vett a Normafa Park arculatának teljes kialakításában. 2017-ben részese volt annak a csapatnak, amely a 2018-ban nívódíjat nyert Graphisoft Park fogadóépületének üveglamelláin megjelenő grafika kialakítását megalkotta. Első magyar grafikusként Perception című munkáját választotta arculati képének az Adobe InCopy CC 2017-ben. 2018 és 2019 között az Art Capital arculatának tervezője.

Deim Balázs, a bécsi Rotlicht fotóművészeti fesztivál díjazottja

Bécsben második alkalommal rendezték meg a nemzetközi Rotlicht fotóművészeti fesztivált az egykor színházi kellékek, hátterek raktáraként szolgáló impozáns épületben, a Semperdepotban. 46 országból 345 pályázat érkezett be a fesztivál felhívására, és a rangos mezőnyből 20 díjazott fotómunkái kerültek a kiállítási anyagba, köztük Deim Balázs fotói.

Az analóg fotók fesztiváljára a szentendrei PhotoLab-ban idén kiállított Passing Time című fotósorozata mellett meghívást kapott a művész legutóbb a ljubljanai Photon Galéria Back to black kiállításán látható Térfigyelő rendszer sorozatának négy alkotása is. Mindkét fotósorozat a múló időt igyekszik megragadni: míg a Passing Time a személyes időtapasztalatra reflektál és az alapvető időegységeket összeköti egy-egy gondolattal, problémafelvetéssel, addig a Térfigyelő rendszer sorozat képei camera obscurákkal, mint térfigyelő kamerákkal ábrázolja a kiüresedő tereket.

Ez utóbbi sorozat szerepelt a Szentendrei Képtár Idővonal kiállításán 2014-ben, és a művekből két fotó bekerült a múzeum gyűjteményébe is.
A fesztivál során Kopin Katalin, a PhotoLab kiállítótér kurátora és Deim Balázs látványos prezentációval mutatkozott be. A nagy érdeklődés mellett zajló eseményen Szentendréről részt vett Deim Flóra, a művész felesége és a PhotoLab nyitókiállításának fotográfusa, Bácsi Róbert László is.

A tárlat november 26-ig látható a Bécsi Képzőművészeti Akadémia stúdióépületében (Atelierhaus, Bécs, Lehargasse 6-8.)

(Borítóképünkön balról-jobbra Bácsi Róbert László, Deim Balázs, Deim Flóra és Kopin Katalin látható a bécsi Rotlicht fotóművészeti fesztiválon)