2022. október 25., 21:43
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szentendrei lakcímmizéria felszámolása érdekében a városvezetés úgy döntött, hogy nekilát a lakosoknak sok bosszúságot okozó, több éve megoldatlan probléma orvoslásához. A Hatósági Iroda munkatársai várhatóan idén novemberre végeznek a népszerűnek nem mondható feladattal. Ezzel Szentendrén valamennyi felülvizsgálatra váró lakcím megfelel a törvényben előírt szabványnak és szerepelni fog a központi címregiszterben.

A lakcímképzés sokféleségének megszüntetése érdekében született meg a 2014-es kormányrendelet a központi címregiszterről (KCR), a lakcímek szabványosításáról, a lakcímképzés szabályairól. Ennek, a gyakran konfliktusokkal is járó feladatnak a végrehajtására a rendelet a települési önkormányzat jegyzőjét jelölte ki, 2016. december 31-i határidővel. A lakcím-szabványosítás segítése érdekében azonban olyan útmutatót adtak ki, amely sok esetben félreérthető, illetve értelmezhetetlen volt az ügyintézők számára. Szentendrén is ezen útmutató alapján kezdtek bele 2015-ben a lakcím-felülvizsgálatba, amely alig haladt előre. Az is előfordult, hogy a 2015 és 2019 között módosított címek közül többet utólag  módosítani vagy visszaállítani kellett.

2021 februárjában kezdődött el ismét a lakcím-felülvizsgálat. A 16693 cím ellenőrzése során kiderült, hogy mintegy 1500 cím ugyanazt az ingatlant jelöli csak különböző címváltozatokban, vagyis Szentendrén 15191 aktív lakcím van. A város 742 utcájából már csak nyolc utca van hátra – a Deák Ferenc, a Kisforrás, a Nap, a Vadőr, a Kada és a Ménes utca, valamint a Radnóti és a Szmolnica sétány: ez összesen 678 lakcím felülvizsgálatát jelenti. Sajnos ezeken a területeken szinte az összes szabálytalan lakcímképzési megoldás előfordul, vagyos azonos, vagy nem növekvő sorrendben lévő házszámok és a páros-páratlan oldal számozásának keveredése.

Elismerően jegyezhetjük meg, hogy a Hatósági Iroda munkatársai emberfeletti munkát végeztek. A több ezer cím szabványosítása és a Központi Címregiszterben történő rögzítése mellett járták az utcákat és számtalan adategyeztetést tartottak, rendezték a lakossági észrevételeket, kérelmeket.  A rugalmas ügykezelésüknek köszönhetően az októberig felülvizsgált címekből mindössze 779 esetben került sor címmódosításra, egy esetben volt szükség képviselő-testületi döntésre, 1526 esetben rögzítettek új címet, amire azért volt szükség, mert a meglévő lakcím nem szerepelt a központi címregiszterben. A lakcím-felülvizsgálatban a szentendreiek együttműködése is sokat segített, amit ismételten köszönnek az iroda munkatársai.  Sajnálják, hogy egyes esetekben a törvényi előírás nem tette lehetővé a lakcímmódosítás elkerülését, és így a tulajdonosoknak cserélniük kellett a lakcímüket is tartalmazó dokumentumaikat, illetve módosíttatni a cégadatokat. Különösen sajnálatosnak tartják, hogy a cégek székhelyeit, telephelyeit érintő címmódosítások az ügyintézés kellemetlenségén túl pénzügyi terhet is jelentettek az érintetteknek. Köszönik a megértésüket és ígérik, hogy nem kell a közeljövőben újabb kellemetlenséggel szembesülniük.

A központi címregiszterben nem szereplő, vagy nem helyesen szereplő lakcímek ingatlaneladásnál, öröklésnél, hitelfelvételnél, per esetén, vagy bármilyen más ingatlannal kapcsolatos ügyintézésnél sok gondot okozhatnak. A lakcímek rendezése tehát mindenekelőtt a lakosság érdeke, a különböző nyilvántartásokban a címek egységesítésével ugyanis gyorsabb, hatékonyabb hatósági, közüzemi szolgáltatói ügyintézés válik lehetővé.

 

Ne feledjék a Központi Címregiszterben rögzített címüknek megfelelően a házszámtáblákat, épületjelöléseket a közterületről jól látható módon kihelyezni, ami most különösen fontos a népszámlálás miatt.
Köszönjük az együttműködésüket.

 

Fotó: Takács Judit