2017. április 7., 11:17

Az utcafórum következő állomását április 4-én a belvárosban tartották. A Dumtsa utca végén, a Tourinform iroda előtt felállított sátornál a körzet képviselője, Petricskó Zoltán alpolgármester, valamint Verseghi-Nagy Miklós polgármester, Kolozs János városi főmérnök és Nagy Attila kabinetfőnök válaszolt a lakosok kérdéseire.

Műemléki felújítások

A körzet képviselője tájékoztatta a lakosokat, hogy nemrégiben befejeződött Kossuth utca 15. számú ház homlokzati felújítása. Ezután egy főtéri műemlékház újul meg, és már előkészítés alatt áll a Kossuth utca 4. számú épület felújítása, mellyel az a cél, hogy akik a HÉV-állomás felől érkeznek a belvárosba, szép városképpel találkozzanak. Elhangzott, hogy az önkormányzat arra törekszik, hogy a nagy értékű belvárosi ingatlanokban ne szociális, hanem piaci alapon legyenek bérbe adva a lakások. Szóba került még, hogy a Paprikabíró 15. számú háznál sikerült megállítani a könnyező gomba pusztítását, és az önkormányzat úgy szeretne hasznosítani az épületet, hogy az épület visszanyerje régi pompáját.

 

Közlekedés

A lakók sürgették a belvárosi forgalomkorlátozás bevezetését. A képviselő szerint erre csak akkor nyílik lehetőség, ha elég parkoló áll rendelkezésre a város szélén. Sokan felháborodva kérdezték, hogy miért viszik a szülők az iskolaajtóig a gyerekeket autóval, mert a szabálytalan parkolásokkal ellehetetlenítik az ott lakók életét, reggelenként például nem tudnak kiállni a garázsukból. De nem csak az iskolák környékén, hanem például a Kisfaludy és a Fürdő utcáknál is rendszeresen elállják az autók a kijáratot.

Felmerült annak az igénye, hogy a helyiek ingyen parkolhassanak a hármas zónákban is hatvan percig, az ügyintézés idejére. A válaszban elhangzott, hogy a belváros már nem bírja a forgalmat, nem ilyen lakosságszámra tervezték, és hogy hosszú távon a közintézmények kitelepítése lehetne a megoldás. A háziorvosi rendelő felújításánál felmerült, hogy esetleg átköltöztetik őket, de az orvosok a mostani hely mellett szavaztak. A polgármester szerint két ellentétes igény fogalmazódik meg, mert a belvárosban élők szenvednek a nagy forgalomtól.

További probléma a belvárosban a súlykorlátozás figyelmen kívül hagyása, ami azért veszélyes, mert sok a pince, vagy tönkre mehetnek a főnyomócsövek. A polgármester elmondta, hogy térfigyelő kamerák kihelyezését tervezik a súlykorlátozással védett utcákhoz, és megnyugtatta a lakókat, hogy az önkormányzat jogi állásfoglalása szerint a kamerafelvételek alkalmas lesznek bírság kiszabására, a felvételek pedig jó minőségűek, nagy felbontásúak, mely alkalmasak a beazonosításra.

A lakók a tehermentesítő út realitásáról érdeklődtek, hátha egyszer sétaút lehet a 11-es út – mely nagy derültséget váltott ki. A válaszban elhangzott, ennek egyetlen akadálya van csak: a rengeteg pénz hiánya.

 

Útépítés, kátyúzás

A lakók szerint kifizetődőbb lenne, ha a nagyon kátyús utcák teljes felületét leaszfaltoznák (pl. a Méhész közben), hiszen most úgyis több pénz jut a fejlesztésre. Az alpolgármester elmondta, hogy sok földút van a városban, amelyek rendszeres karbantartást igényelnek, mert csak a következő nagy esőzésig tartanak ki, ezért a földutak szilárd burkolattal való ellátása élvez elsőbbséget.

Járdaépítésre lenne szükség a Pátriárka utcában, a püspökségnél, illetve a Paprikabíró utcán, de mint kiderült, az egész utca az ELMŰ tulajdonában van, és már folynak a tárgyalások annak érdekében, hogy a város visszavegye az útfelületet.

 

Virágládák kihelyezése

Többen érdeklődtek, hogy közterületre, pl. a házuk elé hogyan tudnak növényeket kihelyezni. A válaszban elhangzott, hogy az ügyfélszolgálaton kell bejelenteni, ami tulajdonképpen formalitás, de az önkormányzatnak tudnia kell róla, hogy például ne akadályozza a forgalmat.

 

Építkezés

A lakók panaszolták, hogy egyre több a nagyméretű építkezés, ahol az építtetők nem körültekintőek, és kárt okoznak a szomszédos, régi épületeknél, amelyek alapozása gyakran nem megfelelő. A városi főmérnök szerint az ún. melléépítései kódex szabályozza az építtető kötelezettségeit. Az építkezés elején vagy folyamatában kell szólniuk a panaszosoknak, mert utólag nagyon nehéz korrigálni.

 

Szóba került még, hogy a belvárosi lakosok hétvégi pihenését zavarja a nagy turistaforgalom, az idegenvezetők hangosbeszélője; több közterület-felügyelő kellene, a turistaszezonban sűrűbben kellene üríteni a szemetes edényeket; néhány helyen, például a Paprikabíró utcában vagy a patakparton hiányos a közvilágítás; a behajtási engedélyek kérelménél egyszerűbb és gyorsabb ügyintézés kellene; néhány utcában nincsenek utcanévtáblák, ami a turisták miatt lenne fontos. Többen panaszolták a vendéglátóegységek késői nyitva tartását és a hangoskodást. Az alpolgármester javasolta, hogy ilyen esetben hívják a rendőrséget, és ha nem jönnének, akkor azt jelentsék be az ügyfélszolgálaton, mert a rendőrkapitánynak továbbítják a panaszt.

Az utcafórumokhoz kötődő kérdőívek itt találhatóak.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
sze 06

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 06

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.