2017. április 11., 10:47

Beszélgetés Verseghi-Nagy Miklós polgármesterrel

Miért jobb egy utcafórum, mint egy hagyományos lakossági fórum?

Minden tekintetben jobb az utcafórum a hagyományosnál, hiszen nem előadni akarjuk a városra vonatkozó elképzeléseinket, hanem beszélgetni szeretnénk a polgárokkal arról, hogy az adott területen milyen fejlesztéseknek örülnének a legjobban. Szemtől szemben, közvetlenül egyeztetve elvárásokat és lehetőségeket, sokkal könnyebb szót érteni. Lehet szónokolni egy pulpitusnál arról, hogy milyen fejlesztések történtek és milyen döntéseket hozott a városvezetés, és lehet a széksorokban fogadva ezt, vérmérsékletnek megfelelően bekiabálni vagy felállni és elmondani, mi minden vár megoldásra. De lehet ellátogatni a városrészekre, látni, megtapasztalni, hogy mi okoz nehézségeket az ott lakóknak, és megvitatni, hogy hogyan tehetjük élhetőbbé a mindennapokat.

Önök tehát ezt választották. Hogyan fogadják az emberek az utcafórumokat?

Örömmel mondhatom: barátságosan. Mindenhol megtaláltuk a hangot mindenkivel. Azzal a néhány emberrel is, akik az elején indulatosan fogalmaztak. Egyszerűen ez a közvetlen forma az, ami a barátságos hangvételt megalapozza. Az a nyíltság és közvetlenség, amivel a polgárokhoz fordulunk, visszhangra talál. Jellemzően már az első félórában megtapasztalható az a felüdítő légkör, amelyben kölcsönösen meghallgatjuk egymást, az emberek elhiszik nekünk, hogy a megoldásokat keressük, mi pedig világosan látjuk, hogy adott esetben a közösség számára egy játszótér megépítése vagy egy útszakasz rendbetétele a legfontosabb.

Érdekes, hogy az eddigi utcafórumokon előbb-utóbb kisebb csoportokba rendeződtek a résztvevők, mintha kis szekciókban tárgyalnák tovább az őket érdeklő dolgokat.

Valóban, ez is az egyik előnye ennek a formának. Nem kell, hogy mindenki az elejétől a végéig ott legyen a fórumon, nincs kínos ajtónyitás és széksorok közt belopózás, ha valaki nem tud kezdésre megérkezni. Az érdeklődők rendelkezésére áll két óra, amikor a polgármesterrel, a képviselővel és más városvezetőkkel megbeszélhetik az általuk fontosnak tartottakat, de nincs kényszer arra, hogy olyasmit is végighallgassanak, ami őket kevésbé érdekli. Az utcafórumra lehet menet közben érkezni és el is lehet köszönni, ha valaki már eleget látott-hallott. Lehet csoportokba szerveződve megvitatni azt, ami egy-egy utcát, közösséget érint, lehet párhuzamos beszélgetéseket folytatni. A végén mi összesítjük a tapasztalatokat, összevetjük azokat a kérdőívekkel és az egészből szűrjük le a konklúziót. Nagyon várjuk, hogy ebből a sok beszélgetésből mit szűrhetünk le az egyes városrészekre nézve, ez határozza meg a következő heteket számunkra, és ez szab majd irányt a következő időszak fejlesztéseinek.

 

Az utcafórumokhoz tartozó online kérdőívek, illetve a további utcafórumok időpontjai itt érhetőek el.

 

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
pén 08

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 08

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.