2024. január 19., 10:38

A hullámtérben lakók, illetve ingatlantulajdonosok kezdeményezésére lakossági fórumot tartott a városvezetés az árvízi védekezésről január 17-én. A fórum célja az volt, hogy tisztázzák, miben tud a város segíteni a hullámtérben ingatlannal rendelkezőknek, annak ellenére, hogy a jogszabályok értelmében a hullámtérben nincs árvízi védekezési kötelezettsége a város önkormányzatának.

Jámbor Ferenc, a Rendészeti Igazgatóság igazgatója, az árvízi védekezést szervező, irányító szervezet vezetője röviden összefoglalta a 2023 év végi Dunai magas vízállás során a város által teljesített védekezési feladatokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy az árvízi védekezés feladatait jogszabályok, védekezési terv határozzák meg, az árvízi védekezés során pontosan az előírások szerint kell eljárni. Az elsőfokú árvízvédelmi készültséghez előírt feladatokat a város maradéktalanul végrehajtotta, a helyreállítási munkálatok folynak, tervszerűen haladnak.
A Szentendre számára előírt árvízvédelmi intézkedéseket az ún. „elrendelő” vízmércéhez, a Nagymarosnál mért vízszinthez, illetve az itt várható előrejelzéshez kell igazítani. Az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Nagymarosnál mért 520 cm-nél kell elrendelni Szentendrén. A nagymarosi vízszinttől a Szentendrénél mért vízszint átlagosan + 20-60 cm-rel eltér.
Szentendre városának védekezési kötelezettségei az elsőrendű árvízvédelmi védvonal védelmére, a védvonal mögötti területre vonatkozik. Az árvízvédelmi védvonal a Papszigetnél és Derecske városrésznél a 11-es főút. Megjegyezte azt is, hogy ez a terület a Duna nagyvízi meder része, a hullámtér nem vehető el a folyótól, mert ez a gátak magasságának növelését tenné szükségessé és más hidrológiai következményekkel is járna.

A résztvevők hozzászólásaiból az is kiderült, hogy a védekezés főként azoknak a lakóknak okozott gondot, akik az utóbbi években költöztek a környékre és még nem éltek át árvizet. Néhányan az iránt érdeklődtek, hogy mennyivel hamarabb lehet előre jelezni a várható árvizet. Jámbor Ferenc a hydroinfo oldalát ajánlotta. (A Google Flood Hub szolgáltatása is figyelemmel kísérhető, de az adatok csak tájékoztató jellegűek.)

A fórumon résztvevők a Duna vízállásához igazodó cselekvési tervet, ajánlásokat, időben történő tájékoztatást, a Papsziget és a Derecske városrész közterületeinek takarítását, a játszótér mielőbbi fertőtlenítését, valamint a közterületen összegyűlt hulladék elszállítását szorgalmazták.

Mivel a Városi Szolgáltató NZrt. vezérigazgatója nem tudott a fórumon részt venni, ezért megkérdeztük Útfenntartási és Vízkárelhárítási Divízió vezetőjét, hogy áll az árvíz utáni takarítás. Elmondta, hogy a VSZ munkatársai folyamatosan takarítják a víz által elöntött területeket, szállítják el a hordalékot. A szilárd burkolatú utak takarításával kezdődött a munka, a papszigeti kerékpárúton is összegyűjtötték az árvízi iszapot és nagynyomású vízzel lemosták, a Sellő utca környékén a sétány melletti hordalékot összegyűjtötték és elszállították. Január 18-án gépi úttisztítás folyt a Hullám, Sziget utcákban és a Czóbel sétányon. A földutakon gépi úttisztítást nem tudnak végezni, mert ezzel a murvaréteget is eltávolítanák. Az időjárástól függően a földutakon bazalttal töltik fel a kátyúkat. A játszóterek, fitnesz parkok fertőtlenítő lemosására, akkor kerülhet sor, ha a napi átlaghőmérséklet tartósan +5 fok körül lesz, az időjárás előrejelzések szerint erre várhatóan a jövő héten kerülhet sor. A közterületek fertőtlenítésével kapcsolatban elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai az irányadóak, e szerint talajfertőtlenítés csak fekáliával elöntött, kisebb izolált területeken (pl. lakóház udvara, stb.) indokolt. A takarítási munkák a VSZ személyi és a bevont alvállalkozói kapacitást figyelembe vevő tervek szerint haladnak, ha az időjárás engedi, akkor január végére befejezhető az árvíz nyomainak eltüntetése.

Többen szóvá tették a katasztrófaturisták kitiltásának szükségességét is, mert az utcákban álló sekélyebb vízbe kocsival belehajtva hullámot vernek, és a megemelkedő vízszint további károkat okoz az ingatlanokban.

Fülöp Zsolt polgármester összefoglalva az elhangzottakat elmondta, hogy arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy a VSZ ügyfélszolgálatán (ugyfelszolgalat@szentendre.hu) fotóval, címmel megjelölve jelentsék be az elszállítandó hulladékot, árvízi hordalékot. A polgármester felhívta a figyelmet, hogy a bejelentést már megtehetik a Szentendre mobilapplikációval is.

A polgármester ígéretet tett, hogy az önkormányzat készít a hullámtérben lakók számára egy árvízi tájékoztatót, amelyben védekezési ajánlásokat olvashatnak majd az érintettek, illetve minden olyan önkormányzati elérhetőséget tartalmazni fog, ahol segítséget kaphatnak a védekezéshez. Továbbá a város vállalja, hogy a hivatalos oldalain (szentendre.hu, facebook.com/Szentendreofficial) figyelmeztető felhívást fog közzétenni még mielőtt a Duna elérné a hullámtéri utcákat.