2024. január 4., 16:36

Alvállalkozók bevonásával elkezdték a nagytakarítást a Városi Szolgáltató NZrt. munkatársai. Az árvíz által elöntött mintegy tíz utcában felmérik a teendőket, és ahol a talaj lehetővé teszi, folyamatosan takarítanak, távolítják el az árvízi szennyeződést.

Először a szilárd burkolatú utak megtisztításával kezdték a munkát, mert sok helyen a felázott talajra nem tudnak rámenni a munkagépek. A papszigeti kerékpárúton és a Duna korzón, a mobilgát szervizútján munkagépekkel távolítják el a vastagon álló iszapot, majd seprűs géppel folytatódik a takarítás. Végül nagynyomású vízzel mossák le a burkolatot, ahol szükséges még kézi munkával távolítják el a maradék szennyeződést.

Az uszadékfák, gallyak, fatörzsek eltávolításához is munkagépekre van szükség, de amíg a talaj nem szárad ki, addig a gépek nem tudnak a területre menni. Ha a jövő hétre ígért hideg tartósabb fagyot hoz, akkor elkezdődik az uszadékfák eltávolítása is. Az utcabútorokról, a játszótéri játékokról fertőtlenítő lemosással távolítják el az árvízi szennyeződést.

A Postás strand faburkolatú sétányán keletkezett károkat felmérték, a helyreállítási munkák tervezése folyik.

A VSZ munkatársai folyamatosan dolgoznak, mielőbb szeretnék befejezni a munkát, de az időjárástól függ, hogy mikorra tudják az árvíz nyomait teljesen eltüntetni.