2024. január 2., 12:51

A Duna az előrejelzéseknek megfelelően 2023. december 31-én visszahúzódott a karácsony előtti 450 cm-es vízszintre. Január 2-án 11 órakor a szentendrei vízmérce 344 cm-t mutatott. Már csak a Papszigeten a Hullám utcában áll a víz. Az árvízi figyelőszolgálat teljesítette feladatát és az év utolsó napján befejezte a munkáját.

Az elárasztott utcákról visszavonult a víz, de sok hordalékot hagyott maga után. A Városi Szolgáltató NZrt. munkatársai megkezdték a terület bejárását, a károk felmérését, a takarítási, fertőtlenítési feladatok számbavételét, a gépi takarítási kapacitás szükségességét. Néhány helyen a balesetek, a fertőzések elkerülése érdekében további lezárásokra került sor. Kérik a lakosságot, hogy a lezárt területekre ne menjenek be.  Holnaptól kezdődik az árvíz utáni nagytakarítás.

Bár nem volt árvízi veszélyhelyzet és a várost sem fenyegette tartós árhullám, de az árvízvédelmi jogszabályok miatt december 27-én el kellett rendelni az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, ami két nap múlva meg is szűnt. Az ártérben ingatlannal rendelkezőket évente akár többször is érinti a Duna egy-egy ilyen árhulláma, amire az érintettek többsége fel is készül és sikeresen védekezik. Ez alkalommal sajnos a karácsonyi ünnepek békéjét zavarta meg az árhullám.