2022. július 6., 09:03
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A vízmű az üzemzavart július 3-ára elhárította, DMRV teljes szolgáltatási területén helyre állt a vízszolgáltatás, vagyis minden háztartásban tiszta ivóviz folyik a csapokból. A másodfokú vízkorlátozás ugyanakkor érvényben van. A rendkívüli hőség és szárazság miatt több környező településen és Szentendre hegyvidéki részein is családok maradtak ivóvíz nélkül. Gondoljunk rájuk! Csak önmérséklettel előzhető meg a vízhiány további terjedése. Kérünk, felszólítunk mindenkit, az itt élőket és a hétvégére, nyaralni érkezőket egyaránt, hogy szigorúan tartsák be az elrendelt vízkorlátozást: a határozat visszavonásáig ne locsoljanak, autót ne mossanak, a medencéket ne töltsék, és az automata vízfogyasztókat is állítsák át. E nélkül egyre több városrészt sújthat a vízhiány Szentendrén is! Tartsanak otthon ásványvizet, és ha van rá lehetőségük, használjanak esővizet a vezetékes-vízöblítés helyett. Segítsünk az időseknek, rászorulóknak! A vízhiány fenyegető terjedését együtt tudjuk megállítani. Együttműködésüket köszönjük! 

A kritikus helyzet kezelésére 2022. június 30-án I. fokú, majd július 1-én II. fokú vízkorlátozást rendelt el a városvezetés.

Cikkünket az új információkkal folyamatosan frissítjük:

2022. 07. 06. (szerda) 09:03
Az önkormányzat reggel visszavonta a Szentendrén érvényben lévő I. fokú vízkorlátozást is.
A július 4-én éjfélig tartó, harmadfokú hőségriasztás megszűnését követően és a hivatalos, enyhébb meteorológiai előrejelzések, valamint a vízfelhasználás várható alakulásának tükrében, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-től érkezett javaslat alapján az önkormányzat visszavonta az I. fokú vízkorlátozást Szentendrén. A szolgáltató tájékoztatása szerint a vízellátó rendszer stabilan helyreállt, a teljes ellátási területen biztosított az ivóvíz-szolgáltatás.

2022. 07. 04. (hétfő) 17:16
A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. javaslatára az önkormányzat visszavonta a Szentendrén és a tíz környező településen érvényben lévő II. fokú vízkorlátozást, mert július 3-án sikerült a vízellátó rendszer egyensúlyát helyreállítani, így a teljes ellátási területen biztosított az ivóvíz-szolgáltatás.
A korlátozási intézkedések hatékony közzététele és betartása érdekében tett erőfeszítések eredményeként, valamint az időjárási viszonyok várható kedvező változására tekintettel kezdeményezte a DMRV a II. fokú vízkorlátozás feloldását, ugyanakkor Szentendrén az I. fokú vízkorlátozási rendeletbe foglalt határozat visszavonásig érvényben marad, az alábbiak szerint:
Tilos:

  • a kommunális ivóvízellátó rendszerről házi kertek, gazdálkodó szervezetek és alapítványok oktatási célú üzemi kertjeinek-, közterületek-, közparkok locsolása, öntözése, illetve ezen területeken locsoló- és öntözőberendezések (ide értve a csepegtető berendezéseket is) működtetése 6-23 óra között,
  • a gépjárművek tömlős mosása,
  • járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések üzemeltetése,
  • úszómedencék töltése

2022. 07. 02. (szombat) 09:40
Az üzemzavar elhárult, a másodfokú korlátozás érvényben marad. A vízmű tájékoztatása szerint Szentendre más hegyvidéki területeihez hasonlóan az üzemzavar elhárult Szarvashegyen is, a tározók és a leürült hálózat folyamatosan töltődnek, melynek köszönhetően a szolgáltatás szombaton minden érintett háztartásban helyreáll. Információink szerint Solymáron és Pilisszentlászlón is stabilizálódik a vízhálózat feltöltése, de az összefüggő rendszerek miatt még szükség van a korlátozások fenntartására, a szentendreiek segítségére is, hogy a megbízható vízellátás minden környékbeli háztartásban fenntartható legyen. Fülöp Zsolt elismerését és köszönetét fejezeti ki a lakosság együttműködéséért.

2022. 07. 01. (péntek) 20:07
A pénteken elrendelt másodfokú vízkorlátozás előírásainak szigorú betartása azért fontos, mert ha tovább nő a vízfogyasztás, összeomolhat a DMRV teljes vízellátó rendszer. A rendszer egyes elemei ugyanis egymással szorosan összefüggenek, és ha dől ez első dominó, a többi is gyorsan követi. „A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy ha a második vízkorlátozási fokozatban már kötelezővé tett korlátozásokat nem tartják be az emberek, akkor összeomlik az egész rendszer, és a régióban sehol nem lesz víz, ott sem, ahol most semmi gond a ellátással. Így akár Szentendre, illetve a régió egész területén hiába nyitják meg a csapokat az emberek” – mondta a Solymáron tartott tanácskozást követően Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere.

2022. 07. 01. (péntek) 15:01
A DMRV Zrt. – a július 1-jén 24:00 óráig meghosszabbított harmadfokú hőségriasztásra, az e miatt megnövekedett ivóvíz-felhasználásra valamint a június 30-án elrendelt I. fokú vízkorlátozás ellenére kialakult, kritikussá vált ivóvízhiányra való tekintettel – a környező településeknek és Szentendrének levélben megküldte a II. fokú vízkorlátozásra vonatkozó rendelet bevezetésének kérelmét. A II. fokú vízkorlátozás értelmében – az I. fokú vízkorlátozásban foglaltakon kívül –  felhívást kell intézni a 10m3/nap átlagfogyasztást meghaladó gazdálkodószervezetnek minősülő felhasználók felé, hogy a napi fogyasztási igényüket 10%-kal csökkentsék, valamint minden tömlős mosás és locsolás tilos a település egész területén, nappal és éjszaka egyaránt.

2022.07.01. (péntek) 13:07
Fülöp Zsolt beszélt a DMRV szentendrei kirendeltségének vezetőjével, Nerpel Balázssal, aki arról tájékoztatta a polgármestert, hogy a szivattyúzásnak köszönhetően a szentendrei háztartásokat kiszolgáló tározók szintje emelkedik, a vízmű munkatársai mindent elkövetnek azért, hogy a hétvégére helyre álljon a szolgáltatás. Fülöp Zsolt délután Solymáron tárgyal Virág Lászlóval, a DMRV vezérigazgatójával és Balogh Zsolt műszaki igazgatóval. Szentendre polgármestere hangsúlyozta: minden szentendrei felelős magatartását kéri annak érdekében, hogy a vízhiány terjedését meg lehessen fékezni, és a magasabban fekvő városrészekben élők otthonaiban is újra megbízható színvonalú vízszolgáltatás legyen.

2022.07.01. (péntek) 12:24
A Pismány városrészben fellépő vízhiány miatt július 1-jén lajtkocsit helyeztek el a Barackos úti (új) buszfordulónál, a Jeges utca alján.
Jelenleg az alábbi helyeken vannak lajtkocsik a városban:

  • Forrás utcai buszforduló
  • Pásztor – Kadarka utca sarok
  • Barackos út – Jeges utca
  • Skanzen – gyerektábor

2022.07.01. (péntek) 10:10
A kánikulában kialakult vízhiány miatt a helyi szolgáltató a Fővárosi Vízművek segítségét kérte, ezért Budapest önkormányzata egy-egy 5 köbméteres (5 ezer liter vizet tartalmazó) lajtos kocsit bocsátott sofőrrel együtt Solymár és Szentendre rendelkezésre. A segítséget a szentendreiek nevében köszönjük!