2022. július 22., 11:30
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A Duna Menti Regionális Vízmű köszöni a szentendreieknek, hogy fegyelmezetten betartják az elsőfokú vízkorlátozás előírásait, ami a vízfogyasztás jelentős visszaesésén is tapasztalható. A július 19-én elrendelt vízkorlátozást azonban továbbra is fenn kell tartani, mert a Duna vízszintje rendkívül alacsony.
Sajnos az elsőfokú vízkorlátozás fenntartása nem volt elegendő a háztartások biztonságos ivóvízellátásához, ezért július 22-től a DMRV kérésére el kellett rendelni a másodfokú vízkorlátozást is. E szerint a kommunális ivóvízhálózatról minden tömlős mosás, locsolás, úttisztítás, medencetöltés tilos nappal és éjszaka is, a 10 m3 napi átlagfogyasztású gazdálkodó szervezeteknek, intézményeknek 10%-kal csökkenteniük kell a napi vízfelhasználásukat.
? 2022. 07. 22. 11:35
Az ivóvízellátás kritikus helyzetbe került, mert a megnövekedett vízfogyasztás mellett a Duna alacsony vízállása miatt a DMRV 20%-kal kevesebb vizet tud kitermelni a kutakból.Ezért kérik, hogy a másodfokú vízkorlátozást mindenki szigorúan tartsa be. Fülöp Zsolt polgármester kéri Szentendre polgárait, hogy legyenek szolidárisak a város hegyvidéki részén élőkkel, mert az ivóvízellátásuk kritikus helyzetbe került. Mindenki tartsa be a vízkorlátozásra vonatkozó előírásokat, hogy csökkentsük a vízhiány kialakulásának kockázatát.
2022. 07. 22. 10:30
A régió háztartásainak ivóvízellátása érdekében a DMRV kérésére el kellett rendelni a másodfokú vízkorlátozást. Ennek értelmében az elsőfokú korlátozás szabályain túl a 10m3/nap átlagfogyasztást meghaladó gazdálkodó szervezetnek, intézményeknek a napi fogyasztást 10%-kal csökkenteniük kell, valamint a kommunális ivóvízhálózatról minden tömlős mosás, locsolás, utca, járda mosása, öntözőberendezés üzemeltetése, medencetöltés tilos nappal és éjszaka (0-24) is, a település egész területén.  A DMRV előre is köszöni a lakosság együttműködését, türelmét és megértését.

2022. 07. 21. 14:00
A DMRV vezetése a polgármesterhez fordult, hogy tolmácsolja a Vízművek kérését. A háztartások ivóvízellátásának biztonsága, a vízhiány elkerülése érdekében azt kérik, hogy a lakosság lehetőleg ne használja a kommunális ivóvízellátó rendszert locsolásra csütörtök, péntek és szombat éjszaka, az elsőfokú vízkorlátozás által megengedett időben sem. A hétvégén a Dunakanyarban tarózkodók száma ugyanis jelentősen megnövekszik, ami a vízfogyasztás emelkedésével jár. A lakosság megértését és türelmét kérik.
2022. 07. 21. 12:16
Fülöp Zsolt polgármester a vízkorlátozásról egyeztetett a DMRV műszaki igazgatójával, Balogh Zsolttal és a Szentendrei Üzemvezetőség vezetőjével, Nerpel Balázzsal, akik elmondták, hogy a vízfogyasztás jelentős csökkenésén látszik, hogy a város lakossága fegyelmezetten betartja az elsőfokú vízkorlátozás előírásait. Köszönik a szentendreiek megértését és együttműködését. Az elsőfokú vízkorlátozás azonban nem oldható fel, mert rendkívül alacsony a Duna vízszintje, és az időjárási előrejelzések szerint a közeljövőben nem várható csapadék, viszont a magas hőmérséklet még napokig fennáll.

Ezért kérik, hogy továbbra is tartsák be az elsőfokú vízkorlátozás előírásait, vagyis továbbra sem szabad:

  • a kommunális ivóvízellátó rendszerről házi kerteket, gazdálkodó szervezetek és alapítványok oktatási célú üzemi kertjeit, közterületeket, közparkokat locsolni, öntözni, illetve ezen területeken locsoló- és öntözőberendezéseket (ide értve a csepegtető berendezéseket is) működtetni 6-23 óra között,
  • a gépjárműveket tömlővel mosni,
  • járdákat, utakat mosni, automata öntözőberendezéseket üzemeltetni,
  • úszómedencéket tölteni

– A szentendreiek a július elején kialakult kritikus helyzetben a vízkorlátozási rendelet betartásával bizonyították a példás együttműködési készségüket és szolidaritásukat a környező településen élőkkel. Változatlanul szükség van erre a magatartásra, a vízfogyasztásban az önmérsékletre, a segítő együttműködésre. Köszönöm minden szentendrei polgárnak ezt a felelős magatartást – mondta a polgármester.

Fotóillusztráció: dunaiszigetek.blogspot.com, Jendricsné Vörös Dóra