2021. május 31., 10:02
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Hatósági Iroda május végére befejezte azokban az utcákban a lakcím-felülvizsgálatot, amelyekhez nem volt szükség személyes lakossági együttműködésre, ügyintézésre. Ez 452 db utca ingatlanának, közel 7000 címfelülvizsgálatát jelentette. Hátra van még mintegy 280 utca, de ezek rendezése a szentendreiek segítsége nélkül nem lehetséges.

A lakcím-felülvizsgálat során a Hatósági Iroda munkatársai mindent megtettek azért, hogy a lehető legkevesebb esetben kelljen lakcímet módosítani. Azonban a városban kialakult és évtizedekig fennálló gyakorlat olyan állapotokat alakított ki, amelyek a lehető legrugalmasabb ügykezelés mellett sem teszik lehetővé a lakcímek jogszabályban előírt szabályoknak történő megfeleltetését.

Ezekben az utcákban több azonos házszám van, vagy kimaradtak házszámok, vagy a páros oldalon egy páratlan házszám jelenik meg, de lehet olyan utca is, ahol a felülvizsgálat során derül ki, hogy a lakók egy névtelen utcában laknak. Ilyenkor a valóságban használt utcanevet meg kell tudnia a hatóságnak, vagy ha nincs ilyen, el kell neveznie az utcát, utána be kell jegyeztetnie a földhivatalnál és csak ezután lesz hivatalosan a központi címregiszterben is megfelelő a cím. Jelentős problémát okoznak azok az utcák is, ahol társasházak, osztatlan közös tulajdonú ingatlanok vannak. Mintegy 280 problémás utca van. Ezek rendezésében elkerülhetetlen a személyes kapcsolatfelvétel, a helyszíni szemle, egyeztetés, a lakosság tényleges ügyintézése.

A Hatósági Iroda a lakosság személyes részvételét igénylő lakcím-felülvizsgálatot a járványügyi védelmi intézkedések enyhítése utánra időzítette, ami jelentősen megkönnyíti az ügyintézést. Terveik szerint a városi honlapon közzéteszik az egyes utcák előkészített térképeit és bekérik a lakossági észrevételeket, az ingatlan, valamint a tulajdonos vagy használó adatait. Azokban az utcákban, ahol a térkép nem segít, ott helyszíni szemle során alakítják ki a szabvány szerinti lakcímeket. Társasházak esetében – a lakosság egyéni megkeresése helyett – a címrendezést a közös képviselő bevonásával szeretnék rendezni, ha ez sem vezet eredményre, a körzet képviselője részvételével lakossági fórumot hívnak össze.

Az Iroda munkatársai köszönik a szentendreiek eddigi segítségét, és továbbra is kérik, megértő együttműködésüket.

A lakcím-felülvizsgálat teljes befejezése év végére várható.

Fotó: Tóth Géza