2022. július 19., 18:32
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újra visszatér a kánikula, július 20-án, szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben az ország egész területén – közölte a Népegészségügyi Központ (NNK) és a Belügyminisztérium (BM) Katasztrófavédelmi Főigazgatósága. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kezdeményezésére az önkormányzat július 19-én I. fokú vízkorlátozást rendelt el Szentendre közigazgatási területén.

2022. július 19-től visszavonásig I. fokú vízkorlátozást rendelt el a városvezetés.

A Duna vízállásának drasztikus csökkenése és az Országos Meteorológiai Szolgálat rendkívüli hőséget jósló előrejelzése miatt az ivóvízfogyasztási igény további növekedése várható, ezért a szentendrei önkormányzat az elkövetkezendő napokban-hetekben továbbra is számít a lakosság önmérsékletére, együttműködésére, és az I. fokú vízkorlátozás rendeletbe foglalt határozatának betartására, az alábbiak szerint: 

Tilos:

  • a kommunális ivóvízellátó rendszerről házi kertek, gazdálkodó szervezetek és alapítványok oktatási célú üzemi kertjeinek-, közterületek-, közparkok locsolása, öntözése, illetve ezen területeken locsoló- és öntözőberendezések (ide értve a csepegtető berendezéseket is) működtetése 6-23 óra között,
  • a gépjárművek tömlős mosása,
  • járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések üzemeltetése,
  • úszómedencék töltése

A lakosság önmérséklete, segítő együttműködése eredményeként a július elején a térséget sújtó vízügyi helyzet stabilizálódott. Szentendre lakossága példás magatartással, a vízkorlátozási rendeletek betartásával tanúsított szolidaritást és egyben nyújtott segítséget a környező településeknek. A szentendreiek megmutatták, hogy összefogással a további vízkorlátozások bevezetése elkerülhető és megelőzhető a kiterjedt, nagyobb térséget érintő vízhiány. Együttműködésüket köszönjük!

Egyre nagyobb kihívást jelent a szűnni nem akaró kánikula – Vízkorlátozás az ivóvízellátás biztosítása érdekében
A DMRV Zrt. honlapján és Facebook oldalán közzétett felhívásában is arra kéri a lakosságot – különösen Pest megye térségében –, hogy  a több hete tartó csapadékhiányos időszak és a Duna vízállására való kitermelhető mennyiségre való tekintettel tartsák be a vízkorlátozási rendeletet és:
  • Törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencetöltés, autómosás)!
  • Mellőzzék a locsolást (az ivóvízzel történő pormentesítést, a közterületek locsolását is beleértve)! A kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki!
  • Kérik továbbá az önkormányzatok közterületi (pl. tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezésének minimalizálását.
A társaság vízellátó rendszerei a nap 24 órájában kiélezetten működnek. Szolgáltatási területükön egyelőre sehol sem alakult ki vízhiány. Az utóbbi napokban a vízellátó rendszerek adatai alapján, a vízfogyasztás egyértelmű növekedése látható a teljes szolgáltatási területen. A fogyasztási igények további emelkedése a már kiélezetten üzemelő vízellátó rendszerekben kritikus üzemállapot elérését okozhatja, amelynek következtében nagyobb kiterjedésű területen nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.
Lokális vízhiány esetén a társaság haladéktalanul lajtos vízellátást biztosít az érintett területen.