2022. május 27., 14:16
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Galgamácsai gyermeklakodalmas, a gyermekek és az óvodapedagógusok közös játéka volt a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Szivárvány tagóvoda jubileumi ünnepségének fő attrakciója. Ezzel az intézmény mesterprogramjából is ízelítőt adott a vendégeknek a május 20-án rendezett eseményen, melyre az óvoda korábbi vezetőit is meghívták.

A Szentendre Városi Óvodák Szivárvány tagóvodája a 2021/22-es tanévben ünnepeli fennállásának 40. évfordulóját. Ez alkalomból május 20-án tartottak ünnepséget, amelyen Fülöp Zsolt polgármester mondott köszöntőt. Az ünnepi alkalomra az óvoda régi vezetőit is meghívták, akikkel felidézték az elmúlt idők jelesebb eseményeit.

Az ünnepség fénypontja az intézmény mesterprogramjának egy szelete, a  galgamácsai gyermeklakodalmas játékfűzés volt, a gyermek és az óvodapedagógusok közös játéka, „Sej pártám, pártám gyöngyös koszorúm…” címmel.
Mint Németiné Ikvai Emőke, a Szivárvány tagóvoda vezetője elmondta, az alkalomra több programmal készültek az óvodások és a pedagógusok: az ablakokat Vankóné Dudás Juló festőművész színes munkáival díszítették, a folyosón kiállítást rendeztek a tehetségműhely éves munkáiból. Fényképek, fotóalbumok segítségével idézték fel az elmúlt 40 évet. Az óvoda udvarán csipkével, szalagokkal díszítettek fel egy fát, és negyven madárral, aranyalmával, tulipánnal érzékeltették a gyermekek számára az elmúlt esztendők sokaságát.

A Szivárvány óvoda mindennapjait a néphagyomány-éltetésen alapuló környezettudatos nevelés hatja át. A jelenlegi vezetéssel az elődök munkáját folytatva,  az értékrendet megőrizve tevékenykednek. Pedagógiai küldetésüket a nevelőtestület elhivatottsága mellett az óvoda sajátos természeti környezete is meghatározza. Szentendre város egyetlen „örökös zöld óvodájaként” büszkék vagyunk a hosszú évekre visszanyúló, környezettudatos, néphagyományt éltető szemléletünkre – mondta Németiné Ikvai Emőke. Programunkba a népi kultúra azon elemeit építjük be, amelyek igazodnak a gyermekek életkori sajátosságaihoz és mindennapi életüket gazdagítják. Az óvodai nevelő munkánk során az ismeretek bővítésével, közösen átélt élmények nyújtásával alapozzuk meg a természet szeretetét, a néphagyomány éltetését.

A Szivárvány tagóvoda jelenleg a „Zöld levelecske” mesterprogramot valósítja meg, amelyben Vankóné Dudás Juli festményeit, néprajzilag hiteles munkáit „tiszta forrásként” építik be pedagógiai munkájukba. A művész képeinek segítségével dolgoznak fel egy-egy népszokást, ünnepet, munkaalkalmat, ehhez kapcsolva a környezettudatos szemléletmódot. Nevelő közösségük fontosnak tartja, hogy a népi kultúra gazdag világából tudatosan válogatva a néphagyomány tovább éltetésében az első lépéseket megtegyék, mert hiszik, hogy a gyermekkorban megélt élmények hatása életre szóló kötödést jelent a szülőföldhöz, a városhoz.