2016. augusztus 16., 09:17
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ittas vezetők bíróság előtt

Az 55 éves budapesti V. Zoltán 2016. június 10-én a korai délutáni órákban személygépjárművel közlekedett Kisorosziban, amikor intézkedés alá vonták a rendőrök. Az ellenőrzés során a járőrök észlelték, hogy a férfi alkohol befolyása alatt áll, ezért vele szemben alkoholszondát alkalmaztak, amely pozitív eredményt mutatott.

J. Gyula 24 éves tahitótfalui lakos 2016. június 11-én az éjszakai órákban gépjárművel közlekedett Tahitótfalu belterületén, amikor intézkedés alá vonták a rendőrök. Az ellenőrzés során a járőrök észlelték, hogy a férfi alkohol befolyása alatt áll, ezért vele szemben alkoholszondát alkalmaztak, amely pozitív eredményt mutatott.

K. Károly 40 éves budapesti lakos 2016. június 20-án az éjszakai órákban gépjárművével Tahitótfalun közlekedett, amikor intézkedés alá vonták a rendőrök. A vele szemben alkalmazott alkoholszonda szintén pozitív eredményt mutatott.

A 38 éves pomázi L. József 2016. május 16-án a korai délutáni órákban segédmotor kerékpárjával közlekedett Pomázon, amikor intézkedés alá vonták a rendőrök. Az ellenőrzés során a járőrök észlelték, hogy a férfi alkohol befolyása alatt áll, ezért vele szemben alkoholszondát alkalmaztak, amely pozitív eredményt mutatott.

Az 43 éves budapesti K. Gábor 2016. május 17-én a hajnali órákban személygépjárművel közlekedett Szentendrén a Kálvária úton , amikor intézkedés alá vonták a rendőrök. Az ellenőrzés során a járőrök észlelték, hogy a férfi alkohol befolyása alatt áll, ezért vele szemben alkoholszondát alkalmaztak, amely pozitív eredményt mutatott. A budapesti férfi a járőrök vér-, és vizeletminta vételre előállították.

A 43 éves a rendőri intézkedést követően ismét gépjárműbe ült, mivel őt még aznap a reggeli órákban újra intézkedés alá vonták a rendőrök, az alkoholszonda ez esetben is pozitív eredményt mutatott.

A négy férfi ellen járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás a Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán. Gyanúsítotti kihallgatásuk során elismerték a bűncselekmény elkövetését.

A nyomozóhatóság befejezte az eljárásokat és a keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal megküldte a Szentendrei Járási Ügyészség részére.

Járművezetők figyelem!

Aki közúton, vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet úgy vezet, hogy alkoholtartalmú italt fogyasztott, mielőtt a volán mögé ült, büntetendő cselekményt követ el.

Az alkohol csökkenti a reakcióképességet, ezáltal a reakcióidő megnő, miközben a járművezető figyelme csökken. Megnövekszik a veszély észlelése és az elhárításához szükséges cselekvés között eltelt idő. A közúti közlekedésben a balesetek elkerülése, káros következményeinek enyhítése érdekében kiemelkedően fontos, hogy a járművezető képes legyen a kialakult szituációban a lehető leggyorsabban, a lehető legjobb megoldást kiválasztani és annak megfelelően cselekedni. A megnövekedett reakcióidő könnyen eredményezheti olyan baleset bekövetkezését, amit józan állapotban a járművezető képes lett volna elkerülni. Bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása után a járművezető mozdulatai bizonytalanná válnak, amely szintén könnyen vezethet balesethez.

A közúti közlekedésben a zéró tolerancia elve érvényesül, ami azt jelenti, hogy a gépi meghajtású jármű vezetője egyáltalán nem fogyaszthat szeszes italt.

Amennyiben a járművezető véralkohol szintje a 0,5 ezreléket, illetve a levegőalkohol-koncentrációja a 0,25 ezreléket meghaladja, bűncselekményért vonják felelősségre. Akinek a szervezetében ennél kevesebb az alkohol, az sem lélegezhet fel, mert fix összegű közigazgatási bírságra számíthat.

A felelősségre vonást az sem kerülheti el, aki kábítószer, vagy más bódító hatású szer befolyása alatt vezet, a büntető törvénykönyv ugyanis büntetni rendeli a bódult állapotban elkövetett járművezetést is. Aki pedig kábítószer hatása alatt ittasan vezet, mindkét cselekmény miatt felelősségre kell vonni.

Szentendrei Rendőrkapitányság