2022. augusztus 5., 10:14
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Bükkös-patak tanösvénnyel nevezett Szentendre a 2022. évi Virágos Magyarország versenyre. A pályázati anyag tükrözi azt az új megközelítést, amely a klímaváltozásra, az egyre gyakoribb aszályos időszakokra reagálva kevesebb, átgondolt beavatkozással az adott területen élő növényvilág természetes formájában való megerősítésére koncentrál.

Hétköznapi nyelven, a Bükkös-patak esetében ez kevesebb, illetve szelektív kaszálást jelent – mondta el Hazai Attila főkertész. Különösen az aszályos hetekben kell kerülni a gyep torzsára vágását – hangsúlyozta –, hiszen azzal akaratlanul is a szárazságot fokozzuk, a patakparti élőhelyek pusztulását segítjük elő. Míg a ritkább, szelektív kaszálás (amikor egyes területrészek kimaradnak a kaszálásból) a növényzet megerősödését segíti.

A flórának és faunának biztonságosabb élőhelyet, a szemlélődőknek kellemesebb látványt, a kirándulóknak komfortosabb sétautat biztosít a maga természetességében meghagyott, vadregényes, dús növényzet, mint a rövidre nyírt, gyorsan kiszáradó kaszált felület. Szentendre közterület-kezelésében egyre inkább ez a szemlélet érhető tetten, ennek jegyében nyújtotta be a pályázatát a város a 2022-es Virágos Magyarország versenyre is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2022-ben 29. alkalommal hirdette meg a Virágos Magyarországért versenyt települési önkormányzatok számára. A kezdeményezés évente több mint 300 települést vonz. A verseny célja a kulturált és vonzó településkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása.

A versenyen a klasszikus nevezés mellett 2021 óta tematikus nevezésekre is lehetőség nyílt. A hat tematikus kategória közül (Legvirágosabb főtér – Legvirágosabb főutca – Év fasora, Év iskolakertje/óvodakertje – Virágzó közösség – Év tanösvénye vagy tematikus útvonala) Szentendre az Év tanösvénye kategóriában adta be pályázatát.

A pályázati anyag a Bükkös-patak völgyének 2020 óta tartó ökológiai rehabilitációjából indul ki. Korábban a területen kivágott fák és bokrok helyét parkoló autók foglalták el. 2020-tól parkolóhelyek felszámolásával, 60 centiméter mélyen megvalósított talajcserével, fák és cserjék ültetésével, füvesítéssel, akácfa pollerek kihelyezésével zajlik a terület rehabilitációja. A Magonc program keretében évente tavasszal és ősszel az önkormányzat és a Bükkös egyesület közös szervezésében közösségi ültetést hirdet, melyben kiemelt szerepe van a környezeti nevelésnek. A patak völgyének rehabilitálását 2022-ben is folytatja a város, így a Bükkös tanösvény megújul. A célra 6 millió forint áll rendelkezésre.

A Virágos Magyarország 2022 versenyre 349 település összesen 452 pályázattal nevezett. A zsűrizés több mint 150 kertész- és tájépítész szakember közreműködésével zajlik. Hogy mely pályázók kapják a rangos elismeréseket, az az őszi, ünnepélyes díjátadón derül ki.

(Képeink idén tavasszal készültek. Fotó: Bellai László)