2017. július 11., 11:48

Gyorsmérleg az utcafórumokról Verseghi-Nagy Miklós polgármesterrel.

Minden eddiginél részletesebb, az aktuális problémákat keletkezésük helyén vizsgáló konzultációsorozat zajlott le Szentendrén a Párbeszéd a városrészekért utcafórumokkal. A tavasszal indult és június végén zárult sorozat 23 fórumán mintegy hatszáz helyi lakos jelent meg személyesen, hogy így beszélje meg közvetlen lakókörnyezete gondjait a városvezetéssel. A fórumok előtt a háztartásokba eljuttatott kérdőíveket, vagy azok online elérhető változatát 1240-en küldték vissza kitöltve az önkormányzatnak.

A kérdőívek feldolgozása még zajlik, de a 23 alkalom nyilván adott egy képet arról, hogy mi foglalkoztatja jelenleg a szentendreieket, melyek a legégetőbb problémák és a lehetséges megoldások.
Valóban, az online és papíron kitöltött kérdőívek összesítése még folyamatban van, de a személyes jelenlét erős benyomásokat adott az egyes városrészek gondjairól. Ezek széles skálán mozognak, súlyukat és kezelhetőségüket tekintve is, de tudni kell, hogy mindenkinek a saját aktuális problémája a legsürgetőbb, ezért a távolról súlytalanabbnak tűnő, vagy csak egy kisebb közösséget, egy-egy utcát érintő ügyeket is nagyon komolyan vesszük.
A másik fontos tanulsága az elmúlt heteknek, hogy a helyszíni, kisebb csoportokban történő megbeszélésnek van egy pótolhatatlan hozadéka: az utcafórumok mindegyikén konstruktív, előremutató hangvételben tudtunk kommunikálni. Ez nem azt jelenti, hogy nem merült fel rengeteg megoldandó probléma, még indulatoktól sem voltak mentesek a találkozók, de végül mindenhol normális mederben folytak a fórumok.

Voltak mindenhol visszatérő témák?
Természetesen, megvannak a mindig visszatérő, minden városrészben sokakat foglalkoztató területek: az utak, járdák állapota, a közlekedés, a beépítettség, a köztisztaság, a közösségi együttélés szabályainak betartása, a parkolás, közvilágítás. Ezekkel kapcsolatban született a legtöbb kérés is. Kollégáimmal úgy látjuk, hogy az igények jelentős része belátható időn belül megvalósítható, vannak egyszerűbb és komplexebb feladatok persze, de ezeket lehet tervezni, ütemezni. Miután ez megtörtént, a tervekről ismert felületeinken tájékoztatjuk a szentendreieket, így a Szentendre és Vidékében, a városi honlapon és a közösségi oldalakon.

Mikorra várhatjuk az utcafórumok kézzelfogható eredményeit?
Jó hír, hogy a felvetések közül többnek a megvalósítása már folyamatban van, vagy el is készült. Elindult a Földútprogram előkészítése, július 3-ától már több helyszínen felvonul a kivitelező, és párhuzamosan haladnak majd a munkák. A Földútprogram keretében az idei évben 13 földút burkolata újul meg városszerte, így a Jobbágy, a Klapka György, az Orgona, az Üstökös, a Puskin, a Szamóca, a Muflon, a Galóca, a Kaptató, a Vanília, az Akácfa, a Horgony és a Sellő utcáé. A Járható Szentendréért Programon belül megvalósuló beruházások egyrészt az utak fejlesztéséből, másrészt az útstabilizációs programból állnak, amely a szilárd burkolattal nem rendelkező földutak minőségének javítását célozza. Ezt a programot mindenhol nagy örömmel fogadták a polgárok.

Munkás nyarunk van: szintén július elején kezdődnek az Egres utcai út- és hídépítés előkészületi munkálatai. A jelenlegi híd teherbírása mindössze 3,5 tonna körüli, az épülő új, kiszélesített híd 40 tonna össztömegű járművek közlekedésére is alkalmas lesz. Ez a nyár nagy projektje, amire sokan vártak, a befejezés az időjárás függvényében október 15-re várható.
Persze tisztában vagyunk azzal, hogy a helyi értékkel bíró, kisebb volumenű fejlesztések, problémamegoldások is fontosak, mert a mindennapok élhetőségéhez járulnak hozzá. Rengeteg feljegyzés született egy-egy pad, vagy szemetes elhelyezéséről, közlekedési táblák, forgalomcsillapító eszközök, gyalogátkelők szükségességéről. Az utcafórumok arra is jók voltak, hogy megerősítsék a városvezetést abban, hogy ezeket a kisebb feladatokat is nagyon komolyan kell venni, az emberek viszont megértették, hogy lépésről lépésre lehet haladni.
Mi úgy érezzük, ismét közelebb kerültünk a város lakóihoz, és közelebb a párbeszédek során pontosított saját céljainkhoz is. Remélem, az eredmények láttán legalább úgy nő majd az elégedettség, ahogy az utcafórumok alatt megerősödött az egymásba vetett bizalom.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
szo 02

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 02

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.