2020. július 10., 20:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Vác is hasonló helyzetben van, mint Szentendre. A Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ) elakadtak a kormányhatározatba foglalt, turisztikai célú fejlesztések pénzügyi keretei. Vác a barokk belváros megújítására és a múzeumnegyedre elnyert 4 milliárdért, Szentendre pedig a Fő téri kereskedőház közel 3 milliárdos felújítási keretéért küzd. Július 8-án, Vácon a két város vezetői találkozót tartottak és megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel az Ügynökségnél és a kormányszerveknél, hogy mielőbb elkezdődhessen a műemléképületek felújítása.

Még 2017-ben kormányhatározat született a Dunakanyarban – mint kiemelt turisztikai térségben – megvalósítandó  fejlesztésekről. (1550/2017. (VIII. 18.) A határozat szerint Szentendre a Képtár, az egykori kereskedőház rekonstrukciójára (2,6 Mrd Ft), a Duna korzó újjáépítésére (2,6 Mrd Ft), és városképének turisztikai szempontú fejlesztésére (3 Mrd Ft) összességében 8,2 Mrd Ft-ot nyert. Ugyanez a kormányhatározat Vác barokk belváros rekonstrukciójára, ill. a múzeumnegyed fejlesztésére 4 Mrd Ft-os keretről rendelkezett. A fejlesztéseket a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) irányítja, koordinálja, vagyis a fejlesztési keretek lehívása az ügynökségen múlik. A két városnak azonban évek óta nem sikerül együttműködésre bírni az MTÜ-t, a rekonstrukciós munkák terveinek, ütemezésének egyeztetése leállt.

Közben a műemléképületek állapota egyre csak romlik. A szentendrei kereskedőház tetőszerkezete meggyengült, az épület beázik, a felső szint falai gombásodnak, a gerendák szétporladnak. Vácon a város két emblematikus műemléképülete van veszélyben, a Március 15. tér 10. számú (zöld) ház és a szintén a főtéren álló Würth ház (rózsaszín épület). Mindkét műemléképület olyan rossz állapotban van, hogy bármikor beomolhat, amivel Vác és egyben Magyarország is pótolhatatlan építészeti kincseket veszítene el.

Matkovich Ilona Vác polgármestere – ahogy Fülöp Zsolt is – minden illetékes fórumot megkeresett már, hogy folytatódjanak az egyeztetések és megkezdődhessenek a felújítási munkák. Az MTÜ legutóbb a járvány miatti újratervezésre hivatkozva utasította el Fülöp Zsolt polgármester megkeresését.

Vác polgármestere Facebook bejegyzésében – a műemléképületek rekonstrukciójának elmaradása kapcsán – bírálta a kormány büntető politizálását, a nem a Fideszre szavazó városok pénzügyi megszorítását. Az egyeztetésen is szóba jött – a települések gazdálkodásának ellehetetlenítése mellett –, hogy a kormánymédia ellenséges hangulatot szít a nem kormánypárti városvezetőkkel szemben. A találkozó résztvevői azonban egyetértettek abban, hogy ki kell lépni ebből a körből, s megmutatni a nyilvánosságnak, hogy – az egyenlőtlen feltételek ellenére – a városok valós problémáival foglalkoznak a nem kormánypárti városvezetők is. Egyetértettek abban, hogy a közös fellépés – a már megítélt fejlesztési pénzekért – is ilyen üzenet.

Fülöp Zsolt polgármester beszámolva a találkozóról elmondta, hogy érthetetlen módon már az előző városvezetés idején leálltak a kivitelezési tervek, a munkák és a keret lehívhatóságának ütemezésével kapcsolatos egyeztetések. – A találkozón kiderült, hogy a váci kollégáknak sem világos, hogy milyen szabályok, milyen szempontok szerint születnek döntések az Ügynökségnél, ahogy mi sem értjük ezeket. Nem tudni, hogy a tervek és az ütemezések egyeztetésében még mit várnak el tőlünk. Abban állapodtunk meg Vác polgármesterével, hogy a két város közösen lép fel, és kérjük a Magyar Turisztikai Ügynökséget és a kormányt, hogy gyorsítsák fel a folyamatot, mert sem Vác, sem Szentendre Fő terén lévő műemléképületek nem bírnak ki évekig elhúzódó procedúrát, ügymenetet. Egy, maximum két éven belül el kell kezdeni és be kell fejezni ezeknek az épületeknek a felújítását – mondta Fülöp Zsolt.

 

1550/2017. (VIII. 18.) Korm. határozat a Dunakanyar kiemelt turisztikai fejlesztési térség meghatározásáról, valamint a térségben megvalósítandó egyes fejlesztésekről >>

MTÜ legutóbbi válasza Fülöp Zsoltnak (2020. 06. 12.) >>

A Dunakanyar kiemelt turisztikai fejlesztési térség váci projektjei (Polgármesteri tájékoztató), (2020. 07. 07.) >>