2022. augusztus 11., 09:18
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Huszonegy millió forintos önkormányzati önrésszel és összesen 14 millió forintos támogatással újul meg két önkormányzati tulajdonú, műemléki védettségű belvárosi épület: a Kossuth utca 4. és a Bogdányi út 41. A támogatást a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyerte a város. A Kossuth utcai ingatlanon már befejeződtek a munkák, a Bogdányi útiban most dolgozik a kivitelező.

A Kossuth utca 4. szám alatti egykori Kalits-ház az egyik, és a Bogdányi út 41. szám alatti, copf stílusú műemlék épület a másik megújuló belvárosi, önkormányzati ingatlan.

KOSSUTH UTCA 4.

Szentendre Város Önkormányzata a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Örökségvédelmi Kollégiuma által kiírt pályázaton 5.000.000 Ft támogatásban részesült a Kossuth utca 4. szám alatti, egykori Kalits-ház felújítására. A munkák összköltsége 13.713.790,- Ft, melyből az önkormányzati önrész 8.713.790,- Ft.

A teljes felújításra szoruló műemléki védettségű épület felújítási munkáit az anyagi lehetőségekhez mérten ütemezve végezte a város. Az első ütemben a pályázaton elnyert támogatás és a rendelkezésre álló saját források felhasználásával az épületet utólagosan szigetelték, nyomás alatti injektált szigetelési technológia alkalmazásával, valamint felújították az utcai kaput: szakértő módon megtisztították a kőkeretet és a kapu fatábláit. A kőrestaurálási munkákat Egri Hunor okleveles kőszobrász-restaurátor művész, a kapu fatábláinak restaurálását Jakab Dániel tárgyrestaurátor művész végezte.

Az előkészítő munkálatok 2021 áprilisában kezdődtek, és tavaly novemberben fejeződtek be.

BOGDÁNYI ÚT 41.

A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiuma által 2020-ban kiírt pályázaton 5.000.000 Ft támogatást nyert a Szentendre Város Önkormányzat tulajdonában lévő, Bogdányi út 41. szám alatti, copf stílusú műemlék épület utcai épületrészének tetőrekonstrukciójára. A munkák összköltsége 16.873.353,- Ft, amelyből az önkormányzati önrész 11.873.353,- Ft.

A kivitelezés 2022. július 18-án megkezdődött, a munkák szeptember végéig befejeződnek.

Időközben szintén a NKA Örökségvédelmi Kollégiuma által kiírt másik pályázaton ugyanezen épület utcai homlokzatának utólagos vízszigetelésére és homlokzatának felújítására is támogatást nyert a város: a 4.000.000 Ft-os pályázati pénz felhasználásával várhatóan a jövő év folyamán kerül sor a homlokzatfelújításra.

A felújítási munkák terveit a Budapesti Építőművészeti Műhely Kft. – vezető tervező Dévényi Tamás – készítette.

Az eddig elkészült kivitelezési munkák magas színvonalon valósultak meg, a további ütemben elvégzendő munkákkal együtt a város jelentős értéket képviselő épületegyüttese újul meg.