2022. szeptember 22., 17:12
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Két év kihagyás után 2022. szeptember 22-én újra megvalósulhatott az Őrzők Napja, amelyet idén az Európai Autómentes Nappal közösen tartott Szentendre. A Kulturális Központ szervezésében hatodik alkalommal mutatkozhattak be a rendészeti, egészségügyi és civil szervezetek, akik munkájukkal gondoskodnak arról, hogy mindennapjaink biztonságban teljenek és a bajbajutottak időben segítséget kaphassanak.

A rendezvényre sok óvodás és iskolás csoport érkezett, akik játékos formában ismerkedhettek meg a kitelepült egyenruhás egységek és civil szervezetek működésével, valamint kipróbálhatták a mindennapokban használatos eszközeiket is. A Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokságának katonazenekari koncertje után Pilis Dániel alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Az alpolgármester megkérdezte a gyerekektől, hogy mi jut eszükbe az Őrzőkről, szerintük kire vagy mire vigyáznak, a gyerekek közül pedig volt, aki „Magyarországra” és volt aki „Ránk” tippelt. Pilis Dániel kiemelte, hogy a rendészeti, egészségügyi szervezetek és civil közösségek hivatástudatukkal, elkötelezettségükkel, szolgálatukkal és életmódjukkal is példát mutatnak, ilyen formában is őrizve, képviselve hivatásuk értékrendjét. „Lehet, hogy éppen ez a láng gyújt szikrát ma néhány gyermek szívében és ez alapján választanak hivatást” – zárta gondolatait az alpolgármester.

 

Volt motorsimogató, haditechnikai bemutató, öko-totó, vezetési szimulátor, KRESZ-pálya, elsősegélynyújtás bemutató.

Az Európai Autómentes Nap keretében a délelőtt folyamán több program is szorosan kapcsolódott a nemzetközi eseményhez. 7:20-tól elindult a Gyalogbusz próbaüzem, majd a Bringás reggeli kezdeményezés keretében osztott reggelit Fülöp Zsolt polgármester az Apor hídnál a munkába, iskolába kerekezőknek.

 

Az Őrzők Napján az alábbi szervezetek képviseltették magukat:

 Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság Katonazenekara

Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Szentendre

Magyar Honvédség Kiber- És Információs Műveleti Központ

Szentendrei Rendészeti Igazgatóság

Országos Mentőszolgálat Szentendrei Állomása

Szentendre Város Balesetmegelőzési Bizottsága

Szentendrei Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Pest-Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Egészséges Városért Közalapítvány

Első „Motorved” Polgárőr Szolgálat

Szentendrei Rendőrkapitányság

Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Magyar Kerékpáros Klub

Gyalogbusz – a Szentendre és Vidéke kiadvány és Mindenki Szentendréje Egyesület támogatásával

Szinyéri Béla rendőr törzsőrmester, kutyavezető és a kutyák, Ugri és G-Sirius

(Fotó: Isza Ferenc)