2023. szeptember 14., 11:44

A Szentendrei Kulturális Központ 2023-ban is az európai autómentes napon, szeptember 22-én (péntek) délelőtt rendezi meg a gyermekek körében is nagy népszerűségnek örvendő Őrzők napját Szentendrén, a Dunakorzón.

Az Őrzők napján a helyi egyenruhás és civil szervezetek betekintést engednek a működésükbe, a naponta használatos eszközeiket a gyerekek kipróbálhatják. Lesz többek között ügyességi verseny, tűzoltóautó bemutató, járőrmotor simogató, harcjármű bemutató, rendőrségi kutyás bemutató, intézkedéstaktikai bemutató és még sok-sok izgalmas program.

A rendezvényen részt vesz a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnoksága, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia, Szentendre Város Baleset-Megelőzési Bizottsága, Szentendre Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Egészséges Városért Közalapítvány, az Első „Motorvéd” Polgárőr Egyesület, a Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda (EFI) és a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság.

A szervezők idén is várják a nagyobb, felsős és középiskolás diákokat is. Az eseményen szerzett információk akár a pályaválasztásban is segítséget jelenthetnek a számukra.

Program:

  • 9:00 MH SZHTP Katonazenekari koncert
  • 9:30 Pilis Dániel alpolgármester köszöntője
  • 10:00 Rendőrségi kutyás bemutató
  • 10:30 Intézkedéstaktikai bemutató
  • 11:00 Testnevelés óra a katonaság vezényletében a Dunaparti Művelődési Ház előtt katonasportolók részvételével

A rendezvény vendége lesz Csizmadia Kolos szakaszvezető világbajnok, olimpikon magyar kajakozó.

A rendezvény miatt szeptember 22-én, pénteken 8:00-13:00 között lezárják a Duna korzót a Péter Pál utca és a Rév utca között, valamint szeptember 21. (csütörtök) 18:00 és szeptember 22. (péntek) 13:00 között a Lázár Cár teret.

Az európai autómentes nap célja, hogy 1998 óta, a környezettudatosság jegyében felhívja a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.
Hagyományosan minden évre megfogalmazzák a rendezvény aktuális mondanivalóját: az idei európai autómentes nap mottója: Takarékoskodj az energiával!