2016. december 15., 16:41

A képviselő-testület 2016. december 8-i ülésének főbb hírei.

Múzeumátadás
A képviselő-testület korábbi döntése értelmében a Ferenczy Múzeumi Centrum átadta a Gorka Kerámia Kiállítás fenntartói jogait Verőce Község Önkormányzatának 2017. január 1-jétől.

Az 1+1 program bővítése
Az út- és járdaépítések, a településfejlesztés kiemelt fontosságúak a város életében. Ennek érdekében indította útjára 2015-ben az 1+1 programot az önkormányzat a lakossági, vállalkozói önerővel megvalósuló út- és járdaépítések támogatására. A kezdeményezést a lakóközösségek pozitívan értékelték, a lehetőséggel közel húsz utca élt, két kilométeren megvalósuló fejlesztéssel. A program sikerét látva most a támogatások bővítéséről határozott a testület, ami azt jelenti. hogy 2017-től már nem csak út- és járdaépítésre, hanem olyan fejlesztésekre is igényelhető az önkormányzati támogatás, mint például közvilágítás-bővítés, forgalomcsillapítás, tükörkihelyezés, buszmegálló-, parkolólétesítés stb.

Vagyonátadás
A Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Pócsmegyer és Szigetmonostor Önkormányzata közös beruházásában megépült szennyvízcsatorna-fejlesztés városunkban megvalósult, a vízjogi üzemeltetési engedélyt idén áprilisban adták meg. A csatornavezetéket érintő hibajavítások elkészültek, folyamatosan zajlanak a rákötések. Az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet alapján az önkormányzat átvette a projekt keretében a város közigazgatási területén létrehozott vagyon tulajdonjogát.

Úszómű több funkcióval
A város Dunával való kapcsolatának fejlesztése érdekében a képviselő-testület támogatja egy többfunkciós úszómű létesítését a Görög utcával szembeni részen, mely több funkciót is ellát: egyrészt mindenkinek számára lehetőséget ad, hogy a stégen pihenjen, a vízi hajósok is ki tudnak kötni az úszóműhöz, egy kávézó is működik majd rajta, illetve városi turistahajó indítására is alkalmas lesz. Az úszóművet a Pásztor Révhajó Kft. és Szalai Péter vállalkozó létesítik a Görög utcával szembeni részen, melynek létesítését, üzemeltetését az önkormányzat 2,5 millió Ft-tal támogatta. A vállalkozók jelezték a képviselő-testületnek, hogy 2017. május 1-re tudják vállalni az úszómű vízrebocsátását és működésének megkezdését, illetve a pályázat elszámolását.

Településképpel kapcsolatos dokumentumok
A képviselő-testület megbízta a főépítészt a településképi arculati kézikönyv (TAK) és erre alapozottan a településképi önkormányzati rendelet (TKR) elkészítésével. Ezen dokumentumokkal összhangban készülhet el a Belvárosra vonatkozó Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv, melyek a területek településképi követelményeit és szabályozási (övezeti) előírásait, paramétereit jelenítik meg.
A TAK és TKR megalkotásával a jelenleginél részletesebb városképi elvek jelennek majd meg településképi követelmények formában, ezért megalkotásuk a tájékoztatásban is komoly szakmai segítséget nyújt. A településképi és szabályozási előírások kommunikálásának egyik legfontosabb eszköze a térinformatikai rendszer lesz, melynek publikus felületét a dokumentumok elkészítésével egyidejűleg tervezik meg.

Tájékoztató a közösségi együttélésről szóló rendelet kapcsán tett intézkedésekről
A testület idén januárban fogadta el a közösségi együttélés szabályairól és elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendeletet annak érdekében, hogy a helyi együttélés alapvető szabályainak érvényt szerezzenek. Ennek kapcsán több területen is szükségessé vált a fejlesztés, az idei évben a hangsúlyt a kommunikációra, a személyi és tárgyi feltételek megteremtésére fektették.
• Kommunikáció: újságban, szórólapokon és honlapon jelent meg tájékoztatás arról, hogy milyen szabályokat kell a lakosoknak betartaniuk; elkészült a Városi Rend részletes szabályokkal és figyelemfelhívásokkal, melynek frissített verziójának készítése folyamatban van.
• Személyi feltételek megteremtése: a külterületek védelme érdekében létrehoztak a hivatalban egy napi 8 órás mezőőri státuszt (egyelőre nincs betöltve); a belterületek védelme érdekében idén sikerült a négy közterület-felügyelői álláshelyet betölteni; november 1-jétől a hivatalban létrehoztak két teljes munkaidős hatósági ellenőri státuszt; megállapodás született a Polgárőrséggel, hogy november utolsó hétvégéjétől az év végéig minden pénteken és szombaton, valamint az ünnepnapokon 23 óra és reggel 4 óra között ellátják az éjszakai térfigyelést, illetve tárgyalások folynak a Rendőrséggel és a Polgárőrséggel arról, hogy 2017-ben megoldható legyen valamennyi hétvégén és ünnepnapon az éjszakai térfigyelés.
3. Tárgyi feltételek megteremtése: idén két helyszínen bővült a térfigyelő rendszer (a Dunakorzón rendszámfelismerő szoftverrel ellátott digitális kamerával, a Városház tér és Rákóczi utca sarkán egy ugyanilyen kamera tesztüzeme folyik); négy további vonalon terveznek kamerabővítést; külterületeken helyszínen rögzítő megfigyelő kamerák elhelyezését tervezik, illetve három belterületi helyszínen tervezik kamerával megfigyelni az illegális szemétlerakást (Barackos buszforduló, Móricz parkoló, Hamvas B. – Pomázi út kereszteződése); a súlykorlátozó táblákat figyelmen kívül hagyó, engedély nélkül behajtó teherautók szankcionálására öt helyszínen tervezik mobil kamerák kihelyezését (Barackos–Tátika u.; Cseresznyés–Pismány u.; Ady E.–Várkonyi Z. u.; Ady E.–Barackvirág u.; Móricz Zs.–Boldogtanyai u.,), illetve az Ipar utcában. A mobil kamerák beszerzésére az árajánlatokat megkérték, a telepítésre jövő év elején kerülhet sor.

Forgalomtechnikai fejlesztések
A Városfejlesztési Bizottság döntése alapján a Berkenye utca – Berkenye utca elágazásához, valamint a Berkenye utca – Áfonya utca csatlakozásához a beláthatóság biztosítása érdekében egy-egy 60 cm átmérőjű forgalombiztonsági tükröt helyeznek el.
A Vasúti villasor bal oldalán, a Tüzép és a Kőfaragó utca között, és a Kőfaragó utca és a sportpálya közötti szakaszon (kb. 70 m), a viacoloros burkolaton 1,20 m széles gyalogos sávot festenek fel, melyek végére egy-egy gyalogos piktogramot is felfestenek.

Beszámolók bizottságoknak
• Az oktatási célokra elkülönített keretösszeg felhasználásáról szóló tájékoztatás szerint 2016-ban oktatási igazgatási célokra 500 ezer Ft-ot költöttek az erre a célra elkülönített kétmillió Ft-ból. Az összegből a Szentendre Városi Óvodák részére vizuális elem elkészítéséhez 65 000 Ft, a Szentendrei Bárczi Gusztáv Gyermekotthon fejlesztőeszközeinek vásárláshoz 200 000 Ft, a Szentendrei Református Óvoda játékvásárlásához 103 000 Ft, a Szentendrei Református Iskola pályázata önrészének fedezéséhez 300 000 Ft támogatást nyújtottak.
• A kulturális célokra elkülönített összegből „Karácsonyi történet” szoborcsoport soron következő szobrainak, a Haranghy-betlehem elkészítésére és a betlehemi séták kidolgozására 380 000 Ft, fém molinóállvány rendelésére 195 000 Ft támogatást adtak. A Péter-Pál templom mögötti téren található betlehem alkotója Haranghy Jenő grafikus és festőművész. Ezt a betlehemet családja számára készítette az 1940-es években, akik szentendrei lakosként hozzájárultak ahhoz, hogy felnagyított méretben elkészítsék az eredeti alkotás másolatát.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
ked 16

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 16

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
ked 16

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
ked 16
ked 16

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
ked 16
ked 16
ked 16
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28