2017. január 6., 15:10
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A téli időszakban november 15-e és március 15-e között folyamatosan (24 órában) szakmailag képzett és gyakorlott, a területet és a feladatot jól ismerő ügyeletes személy irányítja a kezelt úthálózat síkosság-mentesítési és hó eltakarítási feladatait.

Az ügyeletet ellátó személynek 24 órás tájékoztatási kötelezettsége van a megrendelő felé.

Az önkormányzati utakat Szentendre város téli útüzemeltetési szabályzatának megfelelő sorrendiségben lehet hó- és síkosságmentesíteni, ami azt is jelenti, hogy amíg folyamatos a havazás, addig kizárólag az első osztályba sorolt fő közlekedési gyűjtő utak takarítását kell végezni, majd utána lehet áttérni az alacsonyabb szolgáltatási osztályba sorolt utakra.

Szarvas-hegy területén lévő utcák nem szerepelnek a téli útüzemeltetési szabályzatban, mert nem lehet gépi hó- és síkosságmentesítést végezni, mivel az utcák adottságai (meredek földutak) alkalmatlanná teszik a szóró-ekéző járművekkel történő közlekedést.

Kézi szóróanyag kihelyezésére van lehetőség, amit igény szerint folyamatosan igyekszünk kiszolgálni.

Amennyiben a hőmérséklet -6 fok alá esik, az útszórósó olvasztó hatása lényegében megszűnik, hiszen a só ilyen hidegben megfagy és csak hosszú idő után, vagy csak ha komolyabb járműforgalom zajlik az úton, akkor tud látványosabban hatni. Ebből a szempontból az út forgalma jelentősen befolyásolja a só olvasztósebességét. Síkosságmentesítésre alkalmazunk továbbá zúzalékot, amit sóval keverünk össze 1:3 arányban.

A jelenlegi, illetve a várható rendkívüli hideg hőmérséklet mellett a kiszórt só+zúzalék keverék legfeljebb csak érdesíti az útburkolatot, mintsem gyorsan megolvasztaná. A só olvasztóhatása az enyhüléssel felgyorsul, amire még további hatással van az adott út járműforgalma (a kerekek folyamatosan beforgatják a sót, amitől javul az olvasztóhatás).

A téli útüzemeltetési szabályzat alapján, az önkormányzati utak osztályba sorolási sorrendjének megfelelően az összes szóró-ekéző jármű végigjárta az utakat, illetve jelenleg is szükség szerint dolgoznak. Valamennyi jármű(5 db) fel van szerelve GPS nyomkövetővel, így az elvégzett munkájuk visszaellenőrizhető. Az útellenőrzés folyamatosan zajlik, a bejelentésekre igyekszünk a legrövidebb időn belül reagálni.

A szóró-ekéző járműparkot irányító hódiszpécser a +3620/320-7216 telefonszámon bármikor hívható, aki készségesen válaszol a panaszbejelentésekre, illetve elmondja, hogy éppen mely utcákban dolgoznak a járművek és nagyjából mikorra várható az érkezésük a bejelentő utcájába.