2021. február 25., 09:13
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tábori ágyak, tea, konzerv, fűtés és fertőtlenítés. Intézményi összefogással, rászorulók ideiglenes elhelyezésére alkalmas hely és körülmények biztosításával készült a szentendrei önkormányzat a februári hidegbetörésre. A „vörös kód” 2021.02.12 péntek 10:00 órától 2021.02.17. szerda 10:00 óráig volt érvényben, ez idő alatt a város a V8 uszoda épületében biztosított készenlétet szükség esetére. Végül két ember vette igénybe a lehetőséget, de ők lakástűz miatt.

Az utóbbi években szokatlannak számító, várható hideg miatt „vörös kód” jelzést léptetett életbe 2021. február 12-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), mely jelzés különleges felhívás a szociális rendszernek a mélyszegénységben élők védelmére. Szentendre Város Önkormányzat a katasztrófák elleni védekezéssel összefüggő polgármesteri feladatok körében, befogadási terv alapján, intézményi összefogással: a Hivatal, a Rendészeti Igazgatóság, a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény, a V8 Uszoda és Szabadidőközpont mozgósításával készült fel a rászorulók segítésére.

A V8 uszodát üzemeltető Aquapalace Kft. 2021. február 2-án újította meg az intézmény befogadási tervét, a NNK és Szentendrei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ellenőrzése után, ez frissítette az ellátandó feladatokat. A befogadási terv a kimenekített, illetve kitelepített személyek és létfenntartásukhoz szükséges anyagi javak befogadóhelyen történő átmeneti elhelyezését szabályozza.

Az önkormányzat felhívását követően az ügyvezető utasítást adott ki a befogadás, az adatrögzítés, az ellátás mikéntjéről, gondoskodtak a berendezésről, mikrohullámú sütő, vízforraló, poharak, tányérok kihelyezéséről.

A V8 vezetői és munkatársai készenlétben álltak 24 órás felügyelet ellátására.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság tábori ágyakat, pokrócókat szállított az uszoda épületébe, és gondoskodott a fertőtlenítésről. A Családvédelmi Szolgálat konzerveket vitt a helyszínre, majd a készenlét zárultával hiánytalanul visszaszállította azokat. A teafőzés alapanyagait a V8 biztosította.

A készenlét idején rendkívüli esemény nem történt, fagyás, kihűlés veszélye miatt senkit sem kellett az ideiglenes befogadóhelyen elhelyezni. A „vörös kód” első napján, pénteken éjszaka két kimenekített személyt helyeztek el a V8-ban, akik ingatlantűz miatt szorultak segítségre.

A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény közösségi oldalán folyamatosan tájékoztatta a lakosságot a „vörös kód” elrendeléséről, valamint arról, mit tehet, akinek segítségre szoruló személy, család kerül a látókörébe, melyik szervhez fordulhat, kitől kérhet segítséget.

Az intézmény a „vörös kód” ideje alatt 0-24 órában krízistelefon szolgáltatást biztosított.

A megadott telefonszámon jelentkezők az ezzel megbízott kollégától kérhettek segítséget, náluk tehettek bejelentést, ha segítségre szoruló személlyel találkoztak. A krízistelefonszámokat a városi portálokon folyamatosan közölték.

A Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal a „vörös kód” jelzésre 4 személynek biztosított rendkívüli települési támogatást természetbeni ellátásban: még a kód kihirdetésének napján tűzifát szállítottak nekik. Ugyanezen a napon egy addig a Kőhegyen, lakókocsiban lakó 3 gyermekes család átmeneti elhelyezését oldották meg, egy két szobás, összkomfortos önkormányzati lakásban.

A városi intézmények folyamatosan tartották a kapcsolatot egymással annak érdekében, hogy összefogással hatékony segítséget tudjanak nyújtani a rászorulóknak, veszélyeztetetteknek.

A rendészet 24 órás ügyeletet adott annak érdekében, hogy ha rászoruló a melegedő-befogadó helyre saját erőből nem tudna eljutni, akkor a rendészet őt oda beszállítsa. Az ügyeleti idő alatt ilyen kérés nem érkezett.