2021. október 28., 12:39

A kormánynál egyedi döntést kezdeményez a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (NVTNM) annak érdekében, hogy forrást biztosítsanak a szenny- és csapadékvíz-elvezetési rendszer szétválasztásához, valamint az új szennyvíz-gerincvezeték kiépítéséhez. Az egyedi kormánydöntés szükségességével az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is egyetért. Erről tájékoztatott Fülöp Zsolt polgármester. 

A Duna Menti Regionális Vízművek (DMRV) fejlesztési terveinek megvalósulása óriási előrelépés lenne a városnak. Ezzel egyrészt a klímaváltozás kihívásainak megfelelő csapadékvíz-kezelési rendszer épülne ki a belváros déli részén is, másrészt – az új szennyvíz-gerincvezeték megépítésével – megszűnne az a tarthatatlan állapot, hogy közvetlenül a Dunába vezessék a csapadékkal kevert szennyvizet – mondta Fülöp Zsolt polgármester. – A regionális szennyvízhálózat nyári meghibásodása egyértelműen rávilágított arra, hogy a szenny- és a csapadékvíz-elvezetés egyesített rendszere – részben a klímaváltozás okozta heves esőzések, részben az agglomeráció lélekszámának növekedése miatt – lehetetlen helyzetekhez vezethet. Ország-világ szeme láttára napokig dőlt a szennyvíz a folyóba, elárasztva a belváros egyik legkedveltebb részét és környékét az igen kellemetlen bűzzel, és lehetetlenné téve a Postás strand működését.

– Ez a probléma hosszú évek óta ismert volt a város vezetői előtt, mint ahogy az is, hogy záporok idején a belváros utcáin hömpölygött a szennyvízzel kevert csapadék. A belvárosi szenny- és csapadékvíz szétválasztása érdekében a 2018-ban megnyert pályázaton kívül más nem történt. Senki nem szánta el magát arra, hogy belekezdjen a beruházás megvalósításába, de mi megtettük.

– A város jelentős áldozatot vállalva, 2021-ben – a kormányzati elvonások ellenére – megvalósította a beruházást, 420 millió forintos önrésszel. Ezzel a DMRV fejlesztési terveihez illeszkedő első szakasz valósult meg. A második és a harmadik szakasz megvalósulásával érhető el, hogy Szentendre és a régió korszerűtlen egyesített szennyvízelvezetési rendszere okozta problémákat és a súlyos környezetszennyezést felszámoljuk. Az előttünk álló fejlesztési szakaszokban a belváros déli részén a csapadék- és szennyvíz-elvezetésének szétválasztását, majd az új szennyvíz-gerincvezeték kiépítését tervezik. A város elemi érdeke, hogy e fejlesztések megvalósuljanak, ezért támogatja a városvezetés a DMRV terveit, és a pénzügyi források biztosítása érdekében különböző kormányzati szervekhez fordultunk.

– Az egyeztetések és a hosszas levelezés – úgy tűnik –, hogy eredményre vezetnek. A napokban kaptuk meg a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hatáskörébe tartozó, a közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár levelét, amelyben ez olvasható: „… egyeztettünk az ITM-mel, és egyetértettünk abban, hogy a megoldás érdekében a Kormánynál egyedi döntés meghozatalát kezdeményezzük.” Ha kedvező döntés születik, akkor a DMRV számára biztosítottá válik a fejlesztési tervek megvalósításához szükséges forrás, amivel Szentendre és a régió évtizedes problémája oldódik meg – zárta tájékoztatóját a polgármester.

Képünkön: Fülöp Zsolt polgármester és Balogh Zsolt, a DMRV műszaki igazgatója a belvárosi szenny- és csapadékvíz-hálózat szétválasztásának zárórendezvényén.
Fotó: Bellai László

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
sze 06

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 06

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.